¨

Lokale natteravne går til kamp mod unges hærværk

For første gang gik de nye Natteravne rundt i samlet folk i Præstø onsdag aften. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Hærværk, druk og spor efter hashhandel i Præstø har fået de lokale til at starte deres egen forening af Natteravne, der skal gå rundt i byen.

Nazistiske symboler og penisser tegnet med rød sprittusch, opkast, smør smurt ud over gulvet og tydelige spor efter fest.

Gennem længere tid har en gruppe unge flere gange raseret ventesalen på rutebilsstationen i Præstø, det offentlige toilet på stationen og flere offentlige stede i byen.

De kommer selv hen og henvender sig for at få bolsjer og kondomer

Henrik Westergaard, nye talsmand for Natteravnene i Præstø

Nu vil de lokale gøre op med utrygheden og har derfor startet deres egen afdeling af Natteravnene.

De har allerede været i gang i små tre uger, men onsdag aften afholder de en premiere-vandring rundt i byen. Og det giver god mening, mener Henrik Westergaard, som er den nye talsmand for Natteravnene.

- Man plejer at gøre det sådan her. Vi fejrer, at vi er i gang. Det en form for rejsegilde bare for Natteravnene. Vi viser lige flaget i fælles flok, siger han. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Rengøringsmedarbejder Christine Timmerby viser de unges svineri frem på rutebilsstationen i Præstø. Foto: Line Strand - TV2 ØST

  Foto: Line Strand - TV2 ØST

Politi bakker op om initiativ

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis lokale afdeling i Vordingborg tager man godt imod initativet.

-  Vi bakker selvfølgelig rigtig meget op om Natteravnenes arbejde. Natteravnene er jo frivillige, der gør en indsats ved at gå ture i det offentlige rum for at skabe tryghed. Det, synes vi, er rigtig fint, siger Charlotte Bergen Skov, som er afdelingsleder i Lokalpolitiet i Vordingborg.

Henover sommeren var det ikke kun busstationen, der var plaget af hærværk. Også Præstø Multicenter havde haft besøg af gæster, der efterlod snavs og rod på trods af, at der var videoovervågning.

Det forlyder, at det er fem til seks unge, der har skabt ballade og utryghed. Tidligere har flere borgere fortalt TV2 ØST, at nogle af dem var ned til 13 år gamle.

Artiklen fortsætter under billedet.

27 har meldt sig som natteravn Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

De mange eksempler på druk, hashhandel og svineri fik i slutningen af juni flere forældre og repræsentanter fra byens instituioner til at mødes til et borgermøde. Her diskuterede de, hvordan man kunne løse problemerne med de ustyrlige unge. Et borgermøde, som også det lokale politi deltog i.

- Der har været nogle problemer med noget uro og uorden omkring busstationen i Præstø. Vi har haft en særlig indsats i den sammenhæng. Et af de intitiativer der har været, er at vi har afholdt et stort borgermøde med et rigtig fint fremmøde i sommer. Som udløber af borgermødet kom der et ønske frem fra nogle forskellige lokale borgere om at gøre noget mere og lave en indsats, siger Charlotte Bergen Skov.

27 har meldt sig som natteravn

Det har nu ført til, at Præstø har etableret sin egen forening af Natteravne. I dag har de 27 medlemmer, som alle bruger deres frivillige tid på gåturene.

- Det her jo en test. Alt bliver klaret på frivillig basis, så indtil videre går vi tirsdage og torsdage. Vi har erfaret, at mange af problemerne opstår i hverdagene og ofte om eftermiddagene eller aftenerne. Derfor er det primært, der vi går. Ruterne har vi selv besluttet alt efter, hvor vi mener, der er noget utryghed, siger Henrik Westergaaard.

Artiklen fortsætter under billederne.

Sådan så det ud en lørdag i Præstø Multicenter. Foto: Helle Tina Olsen

Der lå efterladte sæbeboblebeholdere og små på gulvet i rutebilsstationen i Præstø i sommer. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Håbet er, at de ugenlige ture kan skabe mere tryghed i lokalområdet.

- Vi har appelleret til, at byen fortæller os, når der er fest eller julefrokost. Så kan vi bare lige være til stede og skabe noget tryghed omkring det, der foregår i byen, siger Henrik Westergaard og fortsætter:

- De unge mennesker, som det drejer sig om, har bemærket, at vi er der. De kommer selv hen og henvender sig for at få bolsjer og kondomer. Det er en god måde at komme i kontakt med hinanden på. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App