To lokale med: Kæmper om at være Danmarks smukkeste bondegård

To gårde fra vores region kæmper om at blive udnævnt til Danmarks smukkeste bondegård. Konkurrencen skal sætte fokus på de truede gårde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gården Skovly i Kragevig ved Præstø og Rødegård ved Hørve er som de eneste gårde i vores område blevet nomineret til at være Danmarks smukkeste bondegård.

Det fortæller interesseorganisationen Bygningskultur Danmark i en pressemeddelelse.

Fælles for de to gårde er, at de er opført i bindingsværk – og at de har en meget gammel historie. Skovly i Kragevig kan således føres helt tilbage til 1300-tallet, og Rødegård ved Hørve har dele, der stammer fra omkring 1650. Begge gårde er fredede.

I alt er 15 danske gårde med i konkurrencen.

- De traditionelle bondegårde er en afgørende del af mange af de landsbymiljøer, vi sætter pris på, og som er væsentlige for forståelsen af vores landbohistorie. Vi vil gerne slå et slag for værdien af disse steder og det store arbejde, som ejere og ildsjæle lægger i at bevare dem. For en firelænget stråtagsgård løber de årlige udgifter alene til tag og forsikring gerne op i 100.000 kr. Dem der lægger de penge er jo hverdagshelte i vores bog, siger Birthe Iuel, formand i Bygningskultur Danmark.

Gård fra 1300-tallet

Gården Skovly i Kragevig ved Præstø kan føres helt tilbage til midten af 1300-tallet. Det nuværende bygningsanlæg stammer formentligt i overvejende grad fra slutningen af 1600-tallet.

Det er en typisk gammel sjællandsk bondegård med smalle længer, overkalket bindingsværk og brædde- eller spånbeklædte spidsgavle.

Gården, der er smukt beliggende i den lille landsby Kragevig, blev reddet fra forfald i sidste øjeblik og bygningsfredet og restaureret i 1989.

Gård fra 1650

Rødegård ved Hørve er en rødkalket bindingsværksgård, som har været forpagtergård under Dragsholm Slot. De ældste dele af det trelængede anlæg går tilbage til omkring 1650. I den vestlige ende af det herskabelige stuehus er bevaret en veranda fra omkring år 1900.

Gården ligger ved Vejrhøj, og er omgivet af en smuk have og markant beliggende nær Vejrhøj. Gården blev bygningsfredet i 1954.

Alle kan deltage i afstemningen på www.bygningskultur.dk.


Nyhedsoverblik