Lokal vindmøllepark i vigtig europæisk rolle

Vindmølleparken ved Kriegers Flak er kommet på EU's liste over vigtige projekter for europæisk energi. Parken byder på møller i farvandet ved ud for Møn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En del af den stort anlagte vindmøllepark ved Kriegers Flak er trukket ud i EU's overhalingsbane, oplyser EU-Kommissionen mandag.

Kriegers Flak-projektet kommer til at byde på vindmøller i farvandet mellem Møn, Nordtyskland og Sydsverige. Det har allerede har fået 1,1 milliard kroner i anden EU-støtte og er kommet på listen over projekter af fælleseuropæisk interesse.

Få år fra gennemførelse

Listen indeholder i alt 248 projekter, der skal forbedre EU's infrastruktur inden for både olie, gas og el. Projekterne får forrang til hurtigere godkendelser og kortere behandlingstid.

- Alle projekterne er vigtige - fra størst til mindst. Og medlemsstaterne bør stå bag dem alle. Om nogle få år vil vi kunne se, at klart størstedelen er blevet gennemført, siger Günther Oettinger, energikommissær.

Elektrisk banegård

Samtidig behøver projekterne kun indhente godkendelse fra én tilsynsmyndighed frem for i flere forskellige lande.

Med en plads på listen følger desuden retten til at søge yderligere EU-støtte i flere forskellige former - herunder direkte støtte fra en pulje på godt 43 milliarder kroner og billige lån fra den Europæiske Investeringsbank, EIB.

I Østersøen kommer Kriegers Flak senest i 2020 til at blive en elektrisk banegård, hvor strøm fra den kæmpe havmøllepark vil blive distribueret til Tyskland og Danmark.

Dansk-tysk mellemstation

Dermed bliver Kriegers Flak mellemstation mellem det danske og det tyske elnet. Det vil EU-Kommissionen hjælpe på vej for at gøre handel med energi på tværs af grænser lettere.

Ud over Kriegers Flak er også en elforbindelse mellem Endrup ud for Esbjerg og Niebüll i Tyskland, en elforbindelse mellem Kassø i Sønderjylland og Audorf, en gasforbindelse mellem Danmark og Polen, samt en gaslinje mellem Danmark og Tyskland på listen.

Listen, der fremover skal opdateres hvert andet år, bliver nu sendt til Europaparlamentet og medlemslandene, som har op til 4 måneder til at gøre indsigelser. Hvis parterne ikke afviser listen, træder fordelene i kraft.


Nyhedsoverblik