Lokal turistforening kontaktede kommune om omstridte protestskilte

Møn-Sydsjælland Turistforening var bekymrede for, hvordan turisterne ville opfatte skiltene.

I sidste uge modtog 13 mønboere et påbud fra Vordingborg Kommune om at fjerne protestskiltene mod den kommende feriepark. Skiltene strider nemlig imod Naturbeskyttelseslovens paragraf 21, der forbyder skilteopsætning i åbent land.

Nu er det kommet frem, at den lokale turistforening har spillet en rolle i sagen.

Det skriver DR Nyheder, der har fået aktindsigt i sagen.

På et repræsentantskabsmøde i Møn-Sydsjælland Turistforening tilbage i slutningen af januar i år besluttede foreningen at rette henvendelse til Vordingborg Kommune.

- Vi kan bekræfte, at vi har haft ytret en bekymring over for kommunen omkring opfattelsen af skiltene, fordi vi er en turistvenlig ø, siger Simon Zachodnik, der næstformand i Møn-Sydsjælland Turistforening, til TV2 ØST.

Ulovlige skilte

En af dem, der har opsat projektskilte, er landmanden Benjamin Christensen, der bor 800 meter fra det område, hvor det er planlagt, at feriehusene skal placeres.

Han er blandt de borgere, der har modtaget brev fra kommunen. Her står der, at skiltene strider mod Naturbeskyttelsesloven og skal pilles ned, ellers vil kommunen gøre det på borgernes egen regning.

- Jeg grinte lidt, da jeg læste det. Jeg føler, at kommunen går efter manden i stedet for bolden. Det ville klæde dem at reflektere over, hvorfor vi er så mange modstandere, sagde Benjamin Christensen til TV2 ØST den 13. september.

VIDEO: Bliv klogere på kommunens påbud om at fjerne skiltene i videoen herunder.

Lovgivningen på området er dog, ifølge professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, Frederik Waage, på kommunens side.

- Det er en rimelig klar bestemmelse i paragraf 21. Der er en række undtagelser, for eksempel cirkusplakater, men udgangspunktet er, at det kan man ikke. Man må ikke sætte plakater op i den frie natur. Man kan jo bare kigge ud i den frie natur. Der er ikke mange plakater. Det bliver håndhævet ret hårdt, sagde Frederik Waage til TV2 ØST tidligere på ugen.

Modstand mod stor feriepark

I efteråret 2020 dukkede de omdiskuterede protestskilte op rundt omkring langs øens landeveje. 

På skiltene står der: Turister? Ja tak. Feriefabrikker? Nej tak.

En borgergruppe ved navn Hjelm Bugts Venner har stået i spidsen for en underskriftindsamling imod projektet. Flere end 2800 personer har skrevet under.

Det er investor John Bengt Møller, der er bosat i Monaco, som står bag ferieparken Cliffs of Denmark. Han vurderer, at projektet vil koste ham lige under en milliard danske kroner. 

Skitse af Møns Klint Feriepark
Skitse af Møns Klint Feriepark Foto: Møns Klint Feriepark

I et interview med TV2 ØST i oktober sidste år fortalte investoren, at han godt kan forstå de lokales bekymringer, men at han omvendt mener, at det dalende befolkningstal på Møn giver plads til de mange nye turister.

- Fra år 2000 til cirka 2017 er befolkningstallet faldet med 3000 mennesker. Her kompenserer man lidt med alle de mennesker, der er flyttet fra Møn, sagde John Bengt Møller.

Møn-Sydsjælland Turistforening har ikke ønsket kommentere sagen yderligere.