¨

Lokal gløgg kåret som Danmarks bedste for tredje år i træk

01:05

Det er manden her, Wolfgang Sürth, der stammer fra Tyskland, som har udviklet Danmarks bedste gløgg, der er fra Nyord. Video: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Danmarks bedste gløgg er fra Nyord. Her har Wolfgang Sürth, som er manden bag Noorbohandlen, brugt otte år på at udvikle opskriften.

Den består af nelliker, kanel, kardemomme, appelsin, krydderiet Allehånde, rødvin, vodka, Calvados, mørk rom og en smule hvid portvin.

Og så kan den bryste sig af at være Danmarks bedste gløgg for tredje år i træk.

Der er tale om gløggen, der bliver fremstillet i forretningen Noorbohandelen, der ligger i Nyord.

Et dommerpanel i konkurrencen, som finder sted i Torvehallerne i København, har besluttet, at det er Danmarks bedste gløgg. Noorbohandlen har i øvrigt også en forretning i Torvehallerne.

Vi har altid vidst, at det er et godt produkt, og vi fremstiller det med meget entusiasm

Wolfgang Sürth, gløggentusiast

- Vi er meget stolte. Vi har altid vidst, at det er et godt produkt, og vi fremstiller det med meget entusiasme. Det er meget fint, at der også er andre, der synes, det er en god gløgg, siger Wolfgang Sürth.

Masser af alkohol

Gløggen indeholder ikke bare rødvin, men også vodka og mørk rom.

- Vores basis var altid en helt normal opskrift, som findes på nettet eller andre steder. Vores indgangsvinkel var at finde noget harmonisk. Det betyder ikke, at det er ensartet. Det betyder bare, at den er ligevægt. Vi har brugt frugt – Calvados, vi har brug noget med kant – vodka, og vi har brugt noget, som afrunder – rom, siger Wolfgang Sürth.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der bliver både hældt æblebrændevin, vodka og rom i gløggen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Artiklen fortsætter under billedet.

Gløggen består blandt andet af nelliker, kanel, kardemomme, appelsin, rødvin, vodka, rødvin, mørk rom og en smule hvid portvin. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Det har vist sig, at det er den rigtig blanding, og den har vi så puttet i nogle tanke, og der modner ingredienserne og reagerer med hinanden og bliver til noget vidunderligt.

Gløgggen ligger i trætønder i op til to år. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Om Noorbohandelen:

  • Noorbohandelen blev grundlagt i 2007 på Nyord af Wolfgang Sürth. I 2011 udvidede man med en butik mere i de nyopførte Torvehallerne i København.
     
  •  I dag er der cirka 30 ansatte.
     
  •  Vinder af ’DM i Gløgg’ i 2016, 2018 og 2019.
     
  •  Noorbohandelen udmærker sig ved spirituosa af god kvalitet i flasker fra 100 til 750 ml.
     
  •  I butikken finder man desuden et bredt udvalg af specialiteter fra Møn og Nyord - blandt andet forretningens egen Nyord Sennep.
     
  •  I butikken på Nyord er der desuden en café, hvor forskellige kunstnere udstiller i årets løb.

Brugt 8 år på at udvikle opskrift

Gløggentusiasten Wolfgang Sürth fra Noorbohandlen i Nyord ved, hvad han snakker om. Han har brugt otte år på at udvikle opskriften. Han stammer selv fra Düsseldorf i Tyskland, hvor man kun kender til glühwein, hvilket ifølge ham ikke har noget med gløgg at gøre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Noorbohandelen ligger i Nyord, men har også en forretning i Torvehallerne i København. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Det tager i øvrigt også op til to år at brygge gløggen. Den skal vist nydes med omhu.

Hvad er hemmeligheden bag Danmarks bedste gløgg?

- Der er ikke nogen hemmelighed. Det handler om tid og mængde. Det er ikke til daglig brug. Vi har ikke ét fad, men 13 fade.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App