Leif faldt om med hjertestop – på søndag skal han cykle med sine redningsfolk

Leif Werge var ved at sejle Bogøs årlige familiesejlads, men lige inden blev han dårligt og faldt om på båden. Søndag cykler han med redningsfolkene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På søndag er det tre måneder siden, at livet var ved at få en brat afslutning for Leif Werge.

Sammen med sønnen Benjamin Werge og en kvindelig gast skulle han deltage i Bogøs årlige familiesejlads. Men lige inden startskuddet lød, kunne Leif Werges søn se, at der var noget galt med faren.   

- Jeg hev sejlet hjem, og så blev jeg dårlig tilpas, fik jeg at vide. Så satte jeg mig, og så dejsede jeg om. Der havde jeg så fået hjertestop, fortæller Leif Werge.

Men dette skulle ikke være Leif Werges sidste sejltur, for heldet var med ham på denne sommerdag i juni.

quote Så satte jeg mig, og så dejsede jeg om. Der havde jeg så fået hjertestop

Leif Werge

Sønnen og den kvindelige gast reagerede hurtigt og forsøgte at få styr på situationen. Benjamin Werge sejlede ind til havnen og ringede efter hjælp, mens den kvindelige gast startede førstehjælp på den livløse Leif Werge. 

- Jeg ringede til min mor inde på havnen og bad hende om at ringe efter ambulance og hjertestarter, siger Benjamin Werge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Leif Werge skal på søndag cykle med de folk der reddet ham, da han for tre måneder siden faldt om med hjertestop.
Leif Werge skal på søndag cykle med de folk der reddet ham, da han for tre måneder siden faldt om med hjertestop. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Og for anden gang inden for kort tid, var heldet med Leif Werge. For kun få kilometer væk fra havnen var flere af Region Sjællands 1-1-2 akuthjælpere i fuld gang med at holde et repetitions kursus.

Hvad er en 1-1-2 akuthjælper:

Mens de sad og ventede på et testopkald, blev de ringet op og fik at vide, at der var hjertestop på Bogø Havn. 

- Vi var der alle sammen og havde udstyret med, så vi kunne køre inden for relativt kort tid, fortæller Kasper Thrane, der er Funktionsansvarlig Paramediciner i Region Sjælland og afholdte kurset.

Hurtig førstehjælp redder liv

Da akuthjælperne ankom til havnen, lå Leif Werge bevidstløs i båden. Da den første akuthjælper Mette Petersen ankom, gik det op for hende, at hun kender Leif Werge personligt.

quote Han begynder at vågne op, da de på vej over i helikopteren med ham. Og så tænker man, at det nok skal gå. Men da vi lå i båden, tænkte jeg, det går ikke

Mette Petersen, Frivillig akuthjælper

- Det første, jeg ser er, at det jo er Leif, som er en lokal mand, og som jeg sammen med min eks har sejlet rigtig meget med. Så jeg tænker bare, det ikke er rigtigt. Så jeg springer ombord på båden og begynder at give mund til mund, siger Mette Petersen.

Netop den hurtige reaktion fra den kvindelige gast og de akuthjælpere, der ankom, kan være grunden til, at Leif Werge i dag stadig kan sejle med sin søn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Leif og Benjamin Werge nyder stadig at sejle ud, når muligheden byder sig.
Leif og Benjamin Werge nyder stadig at sejle ud, når muligheden byder sig. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

- Man siger faktisk, at for hvert minut der går, hvor der ikke bliver ydet førstehjælp, bliver genoplivningschancen reduceret med cirka ti procent, siger Kasper Thrane.

Akuthjælperne er opstået af lige præcis den årsag, da de ofte ankommer hurtigere til stedet, end ambulancen eller helikopteren har mulighed for.

Inden helikopteren ankom til Bogø, kæmpede flere akuthjælpere med at få liv i Leif Werge, men alligevel nåede Mette Petersen at blive bekymret for Leifs tilstand.

- Han begynder at vågne op, da de på vej over i helikopteren med ham. Og så tænker man, at det nok skal gå. Men da vi lå i båden, tænkte jeg, det går ikke, fortæller hun.

Artiklen forsætter under billedet.

Mette Petersen er frivillig 1-1-2 akuthjælper i Region Sjælland
Mette Petersen er frivillig 1-1-2 akuthjælper i Region Sjælland Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

quote Jeg stod jo oppe på kajen og så på, at de var i gang med at genoplive min far. Så det var selvfølgelig hårdt, og det føltes som rigtig lang tid

Benjamin Werge

I tre kvarter arbejdede de på Leif Werge. Og Benjamin Werge syntes de tre kvarter gik utrolig langsomt.  

- Jeg stod jo oppe på kajen og så på, at de var i gang med at genoplive min far. Så det var selvfølgelig hårdt, og det føltes som rigtig lang tid, fortæller Benjamin Werge. 

Skal cykle med redningsfolkene   

Leif Werge er her blot tre måneder efter hjertestoppet på toppen og har ingen mén efter hjertestoppet. Og han har allerede haft båden ude på vandet igen.

Selv husker han ingenting fra sejlturen. Faktisk kan han kun huske, at han hentede morgenbrød, inden turen gik mod Bogø Havn. Men han er taknemmelig for, at der blev reageret hurtigt, efter han faldt om på sejlbåden.

- Uden dem havde jeg sikkert ikke siddet her i dag. Så det er jeg meget rørt over, siger Leif Werge.

Artiklen fortsætter under billedet.

På søndag skal Leif Werge cykle 52 kilometer med akuthjælperne, der var med til at redde hans liv.
På søndag skal Leif Werge cykle 52 kilometer med akuthjælperne, der var med til at redde hans liv. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

På søndag deltager han i Medieløbet sammen med de akuthjælpere, der var med til at redde hans liv.

På deltagerlisten finder man nemlig et hold med navnet Danmark Redder Liv. Leif Werge og de frivillige akuthjælpere vil være med til at sætte fokus på hurtig førstehjælp.

Cykelløbet bliver arrangeret af TV2 ØST, Sjællandske Medier, Folketidende og DGI Storstrømmen. Og Danmark Redder Liv kan se frem til en rute på 52 kilometer.

Danmark Redder Liv: