Landsretten: I dag falder dommen over mor, der delte foto af blotter

I dag skal Rikke Louise Andersen i landsretten i Nykøbing Falster for at have delt et billede på Facebook af en mand, der blottede sig for hendes 10-årige datter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ham her skal vi have fat i. Sådan skrev Rikke Louise Andersen på Facebook den 5. august 2016, da hun delte et billede af en blotter, der krænker hendes 10-årige datter.

I dag mandag bliver det afgjort i Østre Landsret i Nykøbing, hvad der skal ske, efter Rikke Louise Andersen, der er medlem af Nye Borgerlige, har afvist at betale den bøde på 5000 kroner, hun fik for at dele billedet af blotteren på Facebook.

Moderen fik en højere bøde end blotteren

Billedet stammer fra dagen før, hvor et overvågningskamera fra Dagli’Brugsen i Nyråd fangede manden i færd med at vise sine kønsdele frem for Rikke Louise Andersens 10-årige datter og en veninde.

Moderen fik en bøde på 5.000 kroner, imens blotteren fik en bøde på 2.500 kroner.

Da Rikke Louise Andersen delte billedet af manden, der blottede sig og krænkede hendes 10-årige datter, var ifølge hende selv det med det formål at undgå, at manden også ville krænke andre børn.

“Ham her skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”, skrev Rikke Louise Andersen i opslaget, som blev delt over 1000 gange. Gerningsmanden blev fundet og fik ti dagsbøder på 250 kroner for blufærdighedskrænkelse.

Undervejs blev en uskyldig mand også hængt ud med navns nævnelse i kommentarsporet med de omkring 130 kommentarer. 

Politikere vil hæve straffen for at blotte sig

Med bøden på 5000 kroner fik moderen til offeret en højere straf end manden, der havde blottet sig for hendes datter.

Det fik Justitsminister Søren Pape Poulsen (Konservative) frem i stolen med et forslag om at hæve straffen betragteligt for at blotte sig.

I december 2017 fremsatte Søren Pape Poulsen ændringsforslaget i Folketinget om at fordoble straffen for at blotte sig. Det betyder i praksis, at blotteren vil modtage en bøde på 5000 kroner i stedet for en bøde på 2500 kroner.

Det forslag bakker både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti op om. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet forslår samtidig, at hvis man blotter sig over for børn, skal man også i behandling, så den samme blotter ikke viser sig flere gange over for børn.

quote  Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og det er ikke bevist

Rikke Louise Andersens forsvarer Silas Hect

I retten for tredje gang

I første omgang fik Rikke Louise Andersen en bøde på 5000 kroner for at have brudt persondataloven ved at dele billedet. Senere den 10. marts frikendte retten hende dog, men kun fordi anklagemyndigheden havde rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven.

I juni blev Rikke Louise Andersen igen idømt en bødestraf på 5000 kroner for overtrædelse af persondataloven. Denne gang blev hun dømt ud fra § 8 i persondataloven, som handler om, at hun ikke havde fået samtykke af den afbilledede til at videregive fotoet. 

Den dom var forsvarer Silan Hecht noget utilfreds med. Han henviste til, at der i anklageskriftet står, at hun havde delt et billede i en Facebook-gruppe, men at der kun er bevis for, at hun har delt opslaget på sin egen Facebook-side.

- Og man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og det er ikke bevist, sagde forsvarer Silas Hect til TV ØST 

Den 5000 kroner dyre bøde har Rikke Louise Andersen siden sommer afvist at betale. Senere i dag afgør Østre Landsret i Nykøbing, om hun bliver frikendt eller ej.

I sidste ende kan sagen indbringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Men det kan ifølge Institut for Menneskerettigheder blive en svær sag for Rikke Louise Andersen, som de tidligere har fortalt til TV ØST.

Overblik over sagen