Landmand sælger køer på grund af tørken: - Jeg skærer 10 procent af mit levebrød væk

Landmand Søren Madsen har taget konsekvenserne af tørken. Han sælger 60 køer til England, fordi tørken har sat en stopper for foderproduktionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tager man et kig ud over landmand Søren Madsens marker på Svinø tæt på Vordingborg, er der korn og græs så langt øjet rækker.

Men farven er en lidt anden, end man kunne have håbet. Græsset er nemlig helt gult.

- Græsset er fem centimeter højt nu, og vi kan først høste, når det er omkring 40 centimeter. Og så skal det helst været helt grønt, fortæller Søren Madsen med en tommestok i jorden for at tage en status på græsset.

quote Græsset er vores vigtigste ingrediens. Især som økologisk mælkeproducent er jeg meget afhængig af mine græsmarker

Søren Madsen, landmand, Svinø

Det varme vejr og ingen regn har betydet, at græsset stort set ikke gror, og det er et stort problem. Græsset er nemlig køernes foder.

- Græsset er vores vigtigste ingrediens. Især som økologisk mælkeproducent er jeg meget afhængig af mine græsmarker. Det er det, der leverer alt føden til dyrene, og når det ikke vokser, mangler vi hele vinterfodringen til dem, siger Søren Madsen.

60 køer skal til England

Søren Madsen har hele 650 køer på sin gård. Her driver han hovedsageligt mælkeproduktion, men snart bliver hans bestand af køer knap ti procent mindre. Det manglende foder får nemlig Søren Madsen til at tage sine forholdsregler. 60 køer er blevet solgt til en mælkeproducent i England og bliver sendt af sted på torsdag. 

Økologi
Læs også
Tørke skaber mangel på foder: Flere økologiske landmænd må slagte deres dyr før tid
Økologi
Læs også
Tørke skaber mangel på foder: Flere økologiske landmænd må slagte deres dyr før tid

- I stedet for at malke på dem alle sammen, har vi valgt at tage 60 køer ud for at have noget mere foder til de andre. Det er en måde at sikre os, at vi ikke løber tør for foder, siger Søren Madsen.

Det er dog ikke med sin gode vilje, at Søren Madsen sælger sine køer til England. Han undgår helst at skille sig af med dem, da det jo er hans indtægtskilde.

- Det er mit levebrød, skal man huske på. Jeg skærer 10 procent af mit levebrød væk ved at sende de her køer væk, så det er ikke ønskeligt, men det er en måde at komme videre på og sørge for, at tingene hænger sammen, siger Søren Madsen.

Flere landmænd skiller sig af med deres køer

Landmanden på Svinø er dog ikke den eneste landmand, der er udfordret på foderet. Hos Økologisk Landsforening er man i kontakt med flere landmænd, der står i samme situation.

quote Jeg skærer 10 procent af mit levebrød væk ved at sende de her køer væk, så det er ikke ønskeligt, men det er en måde at komme videre på og sørge for, at tingene hænger sammen

Søren Madsen, landmand, Svinø

De kender til flere landmænd, der har set sig nødsaget til at sende køer til slagtning, tidligere end de plejer. 

- Man sender jo køerne på slagteriet under alle omstændigheder. Men det specielle ved det er, at man rykker det frem, altså at man gør det hurtigere, end man ellers ville have gjort, og at man sender flere dyr på slagterier, end man ellers ville have gjort, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening. 

Det er mere eller mindre alle landmænd, der står overfor problemerne med tørken. Alligevel er det dog de økologiske landmænd som Søren Madsen, der er i den største knibe.

- Det er, fordi vores andel af grovfoder i fodringen er højere. Og grovfoder er dét, de henter i græsmarken, og når græsmarken ikke producerer noget, har vi et større problem, siger Per Kølster. 

Køer
Læs også
Landmænd frygter milliontab efter tørken: Fodrer allerede med vinterfoder
Køer
Læs også
Landmænd frygter milliontab efter tørken: Fodrer allerede med vinterfoder

Nyhedsoverblik