¨

Kunstner forarger i Guds hus – maleri inspireret af Inger Støjberg skaber debat

01:26

Sådan ser det kunstværk ud, som Erik Hagens står bag, der er inspireret af den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Den lokale kunstner Erik Hagens fra Møn står bag et maleri i Skovlunde Kirke, der har vakt stor røre i andedammen. Maleriet er politisk, lyder det.

Et nyt maleri i Skovlunde Kirke på Nordsjælland viser den rige kvinde afvise en mørk, fattig lazarus ved at sparke ham ud over et hegn.

Den lokale kunstner fra Møn, Erik Hagens, var inspireret af den daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) - og nu har maleriet skabt stor debat om, hvorvidt man på den måde skal blande politik og religion.

Personligt forstår Erik Hagens ikke selv alt postyret omkring hans værk fra Skovlunde Kirke.

- Der er mange andre provokerende scener i malerierne i Skovlunde Kirke. Provokerende - hvis man opfatter det sådan. For det er jo Jesus, der har sagt og fyret det af, siger Erik Hagens.

Jeg synes ikke, at man skal have partikunst ind i kirken, fordi det gør, at der vil være nogle, der ikke har lyst til at komme

Lisbeth Andersen, forfatter

Kan hindre folk i at komme i kirken

Erik Hagens selv mener ikke, han direkte har malet Inger Støjberg – han har blot ladet sig inspirere.

- Det en teenagepige, der sparker en sort fyr væk fra parcelhus-frontdøren, og familien står bagved og kigger uden at gribe ind, og det svarer jo fuldstændig til, hvordan vi danskere for et par år siden lod en integrationsminister opføre sig, siger Erik Hagens.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er den danske maler Erik Hagens, der står bag maleriet, der er inspireret af Inger Støjberg (V). Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Men det er over grænsen, mener Lisbeth Andersen, der har skrevet flere bøger om moderne dansk kirkekunst.

- I en kirke skal man ikke udstille enkeltpersoner, og jeg synes heller ikke, at man skal have partikunst ind i kirken, fordi det gør, at der vil være nogle, der ikke har lyst til at komme, og som vil føle sig skældt ud og set ned på.

Inger Støjberg: - Kirken skal holdes fri fra politik

Problemet er ikke Erik Hagens' fremstilling af den bibelske fortælling, men at han i Kristeligt Dagblad har fortalt, at billedet er direkte inspireret af Venstres nye næstformand.

Jeg synes, at kirken skal holdes fri for politik

Inger Støjberg (V), næstformand i Venstre

- Som politiker skal man jo kunne tåle lidt af hvert, og det kan jeg bestemt også. Men jeg vil sige, at jeg synes, at kirken skal holdes fri for politik, siger Inger Støjberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Inger Støjberg skal kirken holdes fri for politik Foto: TV2 ØST

Ifølge Lisbeth Andersen er det heller ikke selve maleriet, der er problemet, men mere dét at maleriet nu kan kædes sammen med en bestemt offentlig person.

- Når det foregår i en kirke, og man har kirkekunst, som skal være der år efter år, så er det uheldigt, at kunstneren selv har udtrykt, at det er den bestemte person, han har tænkt på, siger Lisbeth Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lisbeth Andersen, der har skrevet flere bøger om moderne kirkunst, mener ikke at kunst om partipolitik hører hjemme i de danske kirker. Foto: TV2 ØST

Biskop er gået ind i sagen

Al palaveren omkring maleriet og dets symbolik har nu fået biskoppen i Helsingør Stift til at gå ind i sagen.

 Det er synd for kirken, hvis de fjerner sådan et billede

Erik Hagens, dansk maler og grafiker

Biskoppen har nu bedt Menighedsrådet i Skovlunde Kirke tage stilling til, om det 2x2-meter store kunstværk kan blive hængende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Erik Hagens er han glad for, at hans kunst har sat liv i en ellers søvndysset dansk folkekirke. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Erik Hagens er dog glad for opmærksomheden til kunsten.

- Det er synd for kirken, hvis de fjerner sådan et billede. Jeg tror, der er noget psykologi i billedet, og bare det, at de er blevet opmærksomme på det billede på den måde, som de er blevet nu - det er jo kun godt - på den måde sætter man liv i en lidt søvndysset dansk folkekirke.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App