Kulde og coronakuller: Kælke bliver flået ned af hylderne

Kælke, skøjter og varme flyverdragter går som varmt brød i februarkulden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter flere år med minimale mængder sne har skøjter, kælke og de varmeste vanter været pakket godt væk bagerst i butikkernes varelagre.

Men nu er der nærmest overvældende rift om alle slags produkter, der rimer på "vinter". Det viser en gennemgang hos prissammenligningstjenesten Pricerunner, der har base i Nykøbing Falster.

quote Det er bare at smide kælkene på Facebook. Så er de væk

Henrik Rømer, varehuschef, Kvickly Vordingborg

- En vinter med sne og is for første gang i mange år har tømt lagrene af slæder og kælke i danske butikker på kort tid. Vores data viser nærmest eksplosiv efterspørgsel på bobslæder, og der er kun få butikker tilbage, der har dem på lager, siger Martin Andersen fra Pricerunner i en pressemeddelelse.

Leverandører kan ikke følge med

Det billede kan de sagtens genkende i Kvickly i Vordingborg. For selvom Pricerunners undersøgelse handler om salg i onlinebutikker, mærker de efterspørgslen endnu mere i de fysiske varehuse.

- Jeg mangler kælke. Jeg mangler sneskovle. Indtil for et øjeblik siden manglede jeg vejsalt. Jeg mangler alt, der har med vinter at gøre, siger varehuschef Henrik Rømer.

Ifølge Pricerunner er efterspørgslen på vinterlegetøj som for eksempel kælke 2,5 gange højere end sidste år. Fordi vejret kan skifte hurtigere end producenterne kan følge med, kan der hurtigt opstå knaphed.

- Det er jo det generelle problem med udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen er så stor, at leverandørerne ikke kan følge med, forklarer Henrik Rømer.

Artiklen fortsætter under videoen.

Blandt de, der efterspørger en ny kælk, finder man formentlig familien Gyldholm fra Dalby. I hvert fald afgik familiens gamle trækælk ved døden på ikke så værdig vis i starten af februar.

Væk på et par timer

Det kolde, snerige vejr gør i sig selv rigeligt til at øge efterspørgslen på alt det tøj og udstyr, der skal til, når man vil på kælketur eller bare ud i det fri. Men coronanedlukningen gør også sit til at øge efterspørgslen. For når store dele af befolkningen er hjemsendt fra arbejde, og fritidsaktiviteterne er lukket ned, er der tæt på at være coronakuller i mange familier. Det gør lysten til at komme ud i sneen endnu større end normalt.

quote Jeg kan desværre bare ikke skaffe nogen kælke, selvom jeg har gjort mig meget, meget umage

Henrik Rømer, varehuschef, Kvickly Vordingborg

- Det er især alle former for vintertilbehør til børn, folk leder efter. Folk kommer stadigvæk ofte og spørger om kælke, og jeg kan desværre bare ikke skaffe nogen, selvom jeg har gjort mig meget, meget umage. Der er ikke noget at gøre.

Hvis du fik 50 kælke leveret lige nu, hvor hurtigt ville du så have solgt dem?

- Det er bare at smide dem på Facebook. Så er de væk i løbet af højst et par timer, vurderer Henrik Rømer.

Ifølge Pricerunner er det også varer som skøjter og flyverdragter til børn, der er rift om i onlinebutikkerne. Her havde nedlukningen og en relativt lun start på vinteren ellers sat efterspørgslen ned. Men med februars kulde er salget steget voldsomt, lyder det fra Pricerunner.