Kor for KOL-patienter

Et kor for personer, der er ramt af sygdommen KOL, øvede I dag for første gang I Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Der blev sunget og danset, da 41 personer, som alle er ramt af KOL, mødtes for første gang på Musikskolen i Vordingborg. 

- Det var fedt, da vi bare stemte i allesammen, siger Lilian Pedersen.

Hun fik konstateret KOL for 4 år siden. I dag har hun kun 46 procent af sin lungekapacitet tilbage, hvilket betyder, at hun kan have svært ved at overkomme helt almindelige dagligdagsting som for eksempel at støvsuge eller gå på trapper.

- Jeg plejer at rømme mig tit, og jeg troede også, at jeg ville gøre det i dag. Men jo mere jeg sang, jo mere kunne jeg mærke, at der ikke sad noget på min stemme. Mere skal der åbenbart ikke til. Stemmen kan åbenbart trænes, siger Lilian Pedersen.

Man skønner, at op mod 430.000 danskere lider af KOL. Sygdommen kan ikke kureres, men det betaler sig at træne sine lunger.

- Når man synger, træner man alle de muskler, der sidder ved ribbenene. På den måde får man den store sangermuskel med op og ned, og så får man noget muskelkraft til at kunne trække vejret med, siger sygeplejerske Ulla Hemmingsen fra Vordingborg.

KOLkoret er en del af projektet Nye Patientrettede Partnerskaber, der er finansieret af Region Sjællands kulturpulje og Vordingborg Kommunes Sundhedsområde.