Kongeskibet på tur omkring Sjælland – spottet på fisketur ved Grønsund

Den flydende kongelige residens var lørdag på tur i de indre danske farvande, hvorfra den kunne spottes fra flere sjællandske kyster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jacob Cramer og Simon Færregaard fra Vordingborg fik sig i går, lørdag, en uventet oplevelse med hjem fra en fisketur ved Hårbølle Havn på Møn.

For ind gennem det smalle farvand, Grønsund, passerede selveste Kongeskibet Dannebrog – tilpas tæt på til at det særegne fartøj kunne fotograferes fra havnen.

quote Vi vinkede, men der var selvfølgelig ingen respons

Simon Færregaard, Vordingborg

- Min kammerat sagde til mig – for sjovt, troede jeg – at der kommer Dronningens skib. Og så sejlede det lige forbi, fortæller Jacob Cramer til TV2 ØST, som hev sin telefon frem og tog et billede.

Skilderiet delte han, og snart fandt det vej til netavisen Vordingborg.in, der i øvrigt kan oplyse, at Dannebrog senere på aftenen blev set ud for Ore Strand.

Ingen respons

Tilbage til fisketuren på Hårbølle Havn, så var turen ifølge Simon Færregaard kommet i stand som følge af "standard corona-kedsomhed".

- Vi skulle have noget at lave, så vi kørte til Daneflint på Møn og købte ind til at grille pølser på havnen og kaste fiskesnøren ud, siger han til TV2 ØST.

Fangsten af fisk udeblev dog – men omkring klokken halv seks fik han øje på skibet, som ikke var til at tage fejl af.

Simon Færregaard (på billedet) fortæller, at han og Jacob Cramer var draget til Hårbølle Havn for en udflugt i det gode vejr med grillpølser og fiskestang.
Simon Færregaard (på billedet) fortæller, at han og Jacob Cramer var draget til Hårbølle Havn for en udflugt i det gode vejr med grillpølser og fiskestang. Foto: Jacob Cramer

- Vi så skibet i horisonten og tænkte, det sejler nok bare forbi, men så drejede det og kom tættere på og sejlede lige forbi, fortæller Simon Færregaard og tilføjer:

- Jeg kunne genkende det på flaget bag på skibet og farverne med hvid og guld. Det ikke hver dag, man ser sådan et stort skib.

Hvorvidt medlemmer af kongefamilien var ombord, tvivler Simon Færregaard dog på.

- Vi vinkede, men der var selvfølgelig ingen respons, siger han med et grin.

Ifølge websitet marinetraffic.com, der følger skibstrafikkens gøren og laden verden over, forlod Kongeskibet den danske hovedstad lørdag ved formiddagstid for dernæst at sætte kursen sydover gennem Øresund mod Østersøen.

Omvej til Aarhus

Ved 15-tiden rundede skibet Møns Klint, inden Jacob Cramer og Simon Færregaard spottede det ud for Hårbølle Havn 17.30, hvor det passerede gennem Grønsund med omkring 10 knob, svarende til 18,5 kilometer i timen.

Bilister på Farøbroen fik dernæst chancen for at se det royale fartøj en lille time senere, inden Storstrømsbroen blev passeret 18.50.

Det er langt fra første gang, at Kongeskibet lægger vejen forbi regionen. Her er det den gamle Storstrømsbro fra 1937, der får prominent besøg.
Det er langt fra første gang, at Kongeskibet lægger vejen forbi regionen. Her er det den gamle Storstrømsbro fra 1937, der får prominent besøg. Foto: Per Rasmussen

Herfra blev kursen sat mod Aarhus med passage af Storebæltsbroen omkring klokken 22.50, inden besætningen på Dannebrog klokken fire søndag morgen kunne betragte de karakteristiske to hvide blink fra Sejerø Fyr på skibets styrbord side.

Søndag formiddag er Kongeskibet senest set liggende for anker i Aarhus Bugt.

Det har ikke været muligt at få oplyst anledningen for den tilsyneladende længere omvej syd om Sjælland for turen fra København til Aarhus.

På Facebook lagde Kirsten Lykke Hansen fra Ore ved Vordingborg dette flotte billede op på TV2 ØST's side af Kongeskibet Dannebrog, da det passerede forbi. 

Kirsten Lykke Hansen fra Ore tog dette pletskud af et billede, da Kongeskibet sejlede forbi.
Kirsten Lykke Hansen fra Ore tog dette pletskud af et billede, da Kongeskibet sejlede forbi. Foto: Kirsten Lykke Hansen

Kirsten Lykke Hansen fortæller, at de bor bag det stribede fyrtårn på Ore, så de har fin udsigt over vandet og kunne så nyde synet af det flotte skib. 

- Sjovt med den lille sejler, der lå og tuttede rundt derude samtidig, tilføjer Kirsten Lykke Hansen. 

Ifølge Kongehusets hjemmeside blev Dannebrog bygget i 1931-1932 på orlogsværftet i København og tjener som officiel og privat residens for den kongelige familie på sommertogt i Danmark eller når de er på oversøiske officielle besøg.

Kongeskibet tager også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste, når skibet er til søs, og skibet kan i øvrigt bruges som hospitalsskib.