Kommunen griber ind over for hotelruin på Møn

Ejeren til det faldefærdige, tidligere badehotel ved Ulvshale på Møn har fået varsler af kommunen, efter naboerne længe har råbt op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Sandvejen i Ulvshale ligger det tidligere badehotel, som i mange år har stået tomt.
Naboerne har længe klaget over den forfaldne ruin, som de beskriver som en sikkerhedsmæssig og farlig 'øjenbæ'.

Trods de mange klager og henvendelser fra utilfredse sommerhusejere og lokale i området, har Vordingborg Kommune hidtil ikke gjort noget ved sagen om den 2802 kvadratmeter store ruin på Møn.

Det er der nu blevet lavet om på, efter kommunen har udsendt konkrete varsler, som stiller krav til ejeren.

- Vi har tilset bygningen og gjort brug af en sjældent anvendt paragraf, som vi ellers aldrig før har prøvet at tage i brug, fortæller Michael Larsen (R), formand for Plan og Teknik i Vordingborg Kommune.

Den udsædvanlige paragraf

Paragraffen i bygningsloven, som kommunen har gjort brug af, omhandler "sømmelig stand", som flere mener, bygningen ikke sorterer under. 

Konkret henvises der til, at ejendommen er beliggende i Danmarks ældste sommerhusområde med mange bevaringsværdige og fredede sommerhuse, grænsende op til fredet natur.


Kommunen vurderer også, at det ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bevæge sig ind på grunden, da man kan risikere at blive ramt af bygningsdele, som falder ned. 

Konkrete varsler

Varslerne, som ejeren har modtaget fra Vordingborg Kommune, går på at sikre bygningen mod nedstyrtning og kollaps. Facader og tag skal forskønnes, så det igen fremstår i sømmelig stand. Grunden skal ryddes for affald og nedfaldne bygningsdele, og endelig skal ejeren sætte plader for vinduerne og indhegne grunden, således at man ikke kan gå derind og komme til skade.

Det tidligere badehotel er i mange år blevet forsømt og har huller i taget og mangler flere vinduer.
Det tidligere badehotel er i mange år blevet forsømt og har huller i taget og mangler flere vinduer. Foto: Ida Valsted TV2 ØST

-  Vi har modtaget agterskrivelsen fra kommunen. Vi drøfter det med dem i næste uge, og så finder vi en fin løsning og finder ud af, hvad der skal gøres, inden det bliver solgt, skriver Lars Lokdam, direktør for Ulvshale Badehotel A/S, i en mail til TV2 ØST.

Næste skridt er, at Lars Lokdam og kommunen skal nå til enighed om en plan for badehotellets fremtid og stand.

VIDEO: TV2 ØST har tidligere mødt nogle af naboerne til hotelruinen, der kæmpede for, at stedet skulle rives ned:

Risikerer yderligere indgriben

Såfremt direktøren for det forfaldne badehotel og kommunen ikke kan nå til enighed inden den 28. oktober 2021, får kommunen automatisk beføjelse til at gribe ind og afspærre grunden med hegn. 

Årsagen hedder, at bygningen skal gøres utilgængelig for ubeføjet indtrængen, men i første omgang er der lagt op til en løsningsorienteret dialog mellem de to parter. Herefter vil der følge deciderede påbud, hvor det hidtil blot har været varsler.

Ulvshale Badehotel har en gang stået flot og prydet egnen, men det gør det ikke længere
Ulvshale Badehotel har en gang stået flot og prydet egnen, men det gør det ikke længere Foto: Møns lokalarkiv

Naboerne jubler af glæde

De omkringliggende sommerhusejere er glade for, at kommunen endelig griber ind. Ruinen har nemlig længe været et stort samtaleemne på egnen og har fået naboerne til at etablere en forening af 30 grundejere kaldet Sandvejens Natur- og Kulturarvsforening.

TV2 ØST har talt med formanden i foreningen, Mike Ameko Lippert, som fortæller, at de for nuværende er tilfredse med kommunens varsler.

- Det er et skridt i den rigtige retning, ingen tvivl om det. Men vi kæmper stadigvæk for, at den her bygning bliver revet ned, og vi kæmper for, at ejendommen bliver indlemmet i en bevarende lokalplan for hele Sandvejen, siger han til TV2 ØST.

Direktør for Ulvshale Badehotel A/S Lars Lokdam og Vordingborg Kommune har indtil den 28. oktober til at indgå en aftale, om hvad der fremover skal ske med bygningen.