Kommune vil lukke flere børnehaver

Børne- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune peger nu på, hvilke tre daginstitutioner, der skal lukke i forbindelse med en større spareplan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vordingborg Kommune er i gang med en større spareplan og som en del af den, skal der findes to millioner kroner på dagtilbudsområdet.

I forvejen er der varslet besparelser på skoleområdet, hvor der også har været peget på flere skoler, som lukker, og nu er der også sat navn på, hvilke daginstitutioner, man ifølge kommunens Børne- og Familieudvalg agter at lukke.

quote Det er at lade os sejle vores egen sø, og det ved vi godt vi kan, men vi synes faktisk ikke, det er i orden

Rikke Wulf-Andersen, forperson, Bogø & Farø Lokalforum

Det fremgår af et høringsforslag.

Der er tale om Børnehuset Æblehaven i Lundby, Lendemark Børnehus i Stege og Børnecentret Lærkereden på Bogø.

- Formålet er at prøve at udnytte kapaciteten i eksisterende dagtilbud bedre. Vi må konstatere, at der er nogle institutioner, der har for lavt et børnetal i forhold til, hvor dyre bygningerne er i drift, siger Mette Gerdøe-Frederiksen (EL), der er næstformand i Børne- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune.

Rikke Wulf-Andersen, forperson i Bogø & Farø Lokalforum, undrer sig over forslaget om at lukke Lærkereden.

Frygter for Bogøs fremtid

På Bogø har nyheden vakt røre, da Børnecentret Lærkereden er det eneste kommunale dagtilbud tilbage på øen.

- Det er at lade os sejle vores egen sø, og det ved vi godt vi kan, men vi synes faktisk ikke, det er i orden, lyder det fra Rikke Wulf-Andersen, der er forperson i Bogø & Farø Lokalforum.

Hun er bekymret for, hvad det kan betyde for øens fremtid.

- Hvis man lukker en daginstitution, så gør det noget ved tilflytningsmulighederne. Vi ender med at blive sådan et trinbræt, altså en gennemkørsel til Møn og for turister, siger Rikke Wulf-Andersen. 

Svend Gønge-Skolen i Lundby
Læs også
Stor skoleplan kan tvinge 576 elever til at flytte skole
Svend Gønge-Skolen i Lundby
Læs også
Stor skoleplan kan tvinge 576 elever til at flytte skole

Mette Gerdøe-Frederiksen fra Børne- og Familieudvalget understreger dog, at Vordingborg Kommune agter at finde et alternativ for øens beboere.

- Vi vil bare af med de lokaler, institutionen er i, fordi de er for dyre i drift i forhold til, at der kun er omkring 40 børn i institutionen. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vil have et dagtilbud. Det bliver bare i en anden form, siger hun.

Her er placeringen på de tre børnehaver, som kan være i fare for at lukke.
Her er placeringen på de tre børnehaver, som kan være i fare for at lukke. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Og her Børne- og Familieudvalget ifølge næstformanden allerede et forslag:

- Vi er fuldt ud bevidste om, at man ikke bare kan lukke og slukke et dagtilbud på Bogø, fordi så er der ikke nogen. Derfor skal vi på et møde til januar se på, hvilke muligheder vi kan se for at etablere naturbørnehaver på øen, siger hun.

Men den løsning køber Rikke Wulf-Andersen ikke.

- Det er da en god idé, men jeg ser det lidt som et kødben, fordi så kan det være, vi tier stille. For hvor skal de placere en naturbørnehave henne på Bogø? Kommunen har ingen naturområder, som de har råderet over på Bogø. Alt er privatiseret herovre, siger Rikke Wulf-Andersen.

Vordingborg Rådhus
Læs også
Vordingborg Kommune skal spare - nu prøver borgerne at redde skolerne
Vordingborg Rådhus
Læs også
Vordingborg Kommune skal spare - nu prøver borgerne at redde skolerne

Bogø og Farø Lokalforum har indkaldt til borgermøde mandag den 12. december klokken 19.00 på Bogø Kostskole for at diskutere forslaget.