Kommune trodser lægelige vurderinger - Louise mister retten til sygedagpenge

Lægerne siger, Louise Pedersen ikke kan arbejde fuldtid. Men det mener Vordingborg Kommune godt hun kan. Kommunen har nu stoppet hendes sygedagpenge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En morgen i juni 2019 vågner Louise Pedersen fra Præstø med kraftige smerter. 

- Jeg har simpelthen så ondt i min venstre side, og mit hoved sidder fast, jeg kan slet ikke dreje det til venstre side, og jeg kan næsten ikke bruge min arm. Dér tænker jeg, sådan her skal man jo ikke have det, der er et eller andet galt, siger Louise Pedersen.

quote Jeg vil jo rigtig gerne arbejde. Men jeg har også brug for hjælp, for jeg kan ikke det samme, som jeg kunne før

Louise Pedersen, Præstø

Louise Pedersen har levet med daglige smerter siden en arbejdsulykke i 2001, hvor hun fik et hofteskred.

Trods smerterne har hun godt kunne varetage et fuldtidsarbejde, hvis hun tog smertestillende medicin dagligt. 

Men da hun vågner den juni morgen, er smerterne så kraftige, at hun bliver nødt til at sygemelde sig. 

Undersøgt for diskusprolaps

Først tror lægerne, der er tale om en diskusprolaps, men det afkræfter en scanning.

I stedet fastslår lægerne, at der formentlig er tale om fibromyalgi - altså muskel og ledsmerter, som er senfølger af hendes arbejdsskade for 19 år siden.

Vordingborg Kommune sender hende til en reumatologisk speciallæge, der vurderer, at:

"Patienten har betydelig nedsættelse af erhvervsevnen selv i aflastet kontorpræget arbejde. Patienten kan ikke raskmeldes. Der skulle være mulighed for en gradvis bedring med en tidsramme, der desværre er år". 

Kommunen stopper sygedagpenge

Alligevel vurderer Vordingborg Kommune, at hun godt kan varetage et fuldtidsarbejde. I deres afgørelse hæfter kommunen sig ved, at der ikke er tale om en diskusprolaps:

"MR-Scanningen, som er foretaget af din nakke viser normale forhold, og speciallægen har anbefalet behandling. På de foreliggende oplysninger vurderer Jobcentret, at du ikke har en varigt nedsat arbejds- eller funktionsevne".

En vurdering som Louise Pedersen stiller sig meget uforstående over for: 

- Jeg forstår ikke, hvordan man som socialrådgiver kan gå ind og træffe lægefaglige afgørelser. Det forstår jeg simpelthen ikke, fastslår hun.

Advokat: I strid med lovgivningen

Hun bakkes op af Dansk Fibromyalgi-Forening. Foreningens advokat mener, afgørelsen er i strid med lovgivningen:

quote Når man tilsidesætter, hvad lægerne har sagt, så må man give en konkret begrundelse for, hvorfor man er uenig i de lægers begrundelse

Svend Aage Helsinghoff, advokat for Dansk Fibromyalgi-Forening

- Når man tilsidesætter, hvad lægerne har sagt, så må man give en konkret begrundelse for, hvorfor man er uenig i de lægers begrundelse. Og så vidt jeg er orienteret, så har der heller ikke medvirket læger ved vurderingen i kommunen, og derfor mener jeg, at afgørelsen er i strid med forvaltningsloven, siger advokat Svend Aage Helsinghoff.

Kommune fastholder afgørelse

Vordingborg Kommune har ikke ønsket at stille op til interview. Men adspurgt, hvorfor kommunen ikke lytter til de lægelige vurderinger, skriver Social- og Arbejdsmarkedsdirektør Helle Linnet i en mail til TV2 ØST:

"Der er forskellige nuancer i de lægelige diagnostiker og konklusioner. Det er derfor stadig kommunens opfattelse, at Louise ikke længere er uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand, og at hun burde kunne genoptage arbejdet".

penge.jpg
Læs også
Kommuner afgør hver tiende sag om sygedagpenge forkert
penge.jpg
Læs også
Kommuner afgør hver tiende sag om sygedagpenge forkert

Men det er ikke en god nok begrundelse, lyder det fra advokat Svend Aage Helsinghoff:

- Der er ikke nogle nuancer i, hvad lægerne siger, og det ejendommelige er jo, at man ikke har brugt  en læge til det her, det er jo sagsbehandleren, der siger, der er nuancer, det er ikke en læge, siger han.

Fyret fra arbejdet

Siden sin sygemelding er Louise Pedersen vendt tilbage til arbejdet 12 timer om ugen. Men efter afgørelsen fra Vordingborg Kommune er hun blevet fyret, da hendes arbejdsplads ikke længere kan få refusion for de timer, hun ikke er på arbejde. Så den første juli vil hun stå uden indkomst.

- Det er jeg bare rigtig rigtig ked af, jeg var rigtig glad for mit arbejde, og når juni måned er gået, så ved jeg ikke, hvad der skal ske. Kommunen siger, jeg er rask, og at jeg kan arbejde 37 timer, men det kan jeg ikke, så jeg ved faktisk ikke, hvor jeg står om fire måneder, siger hun.

Hun har nu klaget over afgørelsen til Ankestyrelsen. Håbet er, at hun på sigt vil få tilkendt et flexjob:

- Jeg vil jo rigtig gerne arbejde. Men jeg har også brug for hjælp, for jeg kan ikke det samme, som jeg kunne før, siger Louise Pedersen. 

Ankestyrelsen er mindst fire måneder om at behandle klagesagen.


Nyhedsoverblik