Kommune kæmper mod sne og fygning: - Vejene fyger til, før vi kan nå at rydde dem

Vordingborg Kommune kæmper mod snefygning, som giver store problemer på en række af kommunens veje. De frygter problemer op til skolestart mandag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Kør hjemmefra i god tid - og vær rigtig opmærksom, når du kører på vejene. Du kan pludselig møde en snedrive.

Sådan lyder opfordringen fra Vordingborg Kommune, hvor man weekenden igennem har kæmpet med snefygning.

- Det er rigtig slemt mange steder - lidt afhængigt af vejenes retning i forhold til vinden. Men vi regner med, at det fortsætter til på onsdag, siger Lise Thorsen, der er afdelingschef for Trafik og ejendomme i Vordingborg Kommune.

Hun oplyser, at kommunen har problemer med at holde selv det overordnede vejnet farbart.

- En time efter vi har været forbi, så kan man ikke længere se det. Lige nu er der meget søndagsstille på vejene - men i morgen tidlig, så er det både mørkt, og samtidig har vi trafikken til og fra skole. Og her er det altså vigtigt, at man kører meget forsigtigt, oplyser hun.

Alle biler på gaden

Lise Thorsen oplyser, at alle snerydningsbiler lige nu er på vejene - og alligevel giver det problemer. Enkelte veje er direkte blevet afspærret, fordi de er for farlige at færdes på.

- Vi kører i døgndrift lige nu, men det lukker så hurtigt til igen, at rydningen ikke slår til. Alene til det overordnede vejnet har vi indsat fire ekstra sneplove - men vi kan alligevel ikke følge med, siger hun. 

Hun oplyser, at kommunen overvejer at indsætte gravemaskiner og gummigeder i arbejdet for at holde vejene åbne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud ved Bårse søndag, hvor kommunen kæmpede for at holde vejene åbne.
Sådan så det ud ved Bårse søndag, hvor kommunen kæmpede for at holde vejene åbne. Foto: Vordingborg Kommune

Det er den iskolde østenvind, der skaber problemer. Og det rammer hele Vordingborg Kommune og nogle af nabokommunerne.

- Nogle steder fyger det også med jord, der hjælper med at bygge driverne tværs over vejene op - og der er veje, som vi lige nu er usikre på er farbare. Ingen veje er dog valgt fra. Men jeg tør ikke sige noget om stierne, siger hun. 

Hun oplyser desuden, at enkelte veje er blevet spærret på grund af is. Det gælder eksempelvis en vej ved Geocentret på Østmøn.

Her er det værst i Vordingborg Kommune

En række veje både i Vordingborg Kommune og i nabokommunerne er lige nu ramt af alvorlig fygning. I Vordingborg er der ifølge Lise Thorsen en lang række veje på det overordnede vejnet, der er ramt af problemer søndag eftermiddag.

Blandt andet har problemerne ramt strækningen mellem Kalvehave og Præstø, mellem Københavnsvej og Vordingborg og Farø-dæmningen til Klintholm Havnevej.

Også vejene omkring Hårbølle og Hjelm Bugt, Grimløse, Udby, Snertinge og Sværdborg er ramt af så meget fygning, at mindre veje lukker til.

Også på Dybsøvej mod Knudshoved er der strækninger, som er hårdt ramt,

- Det er rigtig slemt mange steder. På vejen mellem Ugledige og Mern går det så stærkt, at man næsten ikke kan se, at vi faktisk er forbi med meget korte mellemrum, siger Lise Thorsen.

Med de ekstra indsatser er vinteren i år blevet en bekostelig affære for kommunen. Snerydningen torsdag kostede alene kommunen 200.000 kroner. Siden er endnu flere vogne sat ind.

- Der er ingen panik. Men der er problemer med fremkommeligheden. Men vinterdæk er alene ikke altid nok til at sikre en sikker ankomst, siger hun.