Kommunalbestyrelse vedtager skattestigning og vil lukke daginstitutioner

Ringere service til en højere pris. Sådan lyder overskriften på det netop vedtagne budget i Vordingborg Kommune, hvor man trods nedskæringer er nødt til at hæve skatten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Indbyggerne i Vordingborg Kommune skal fra årsskiftet aflevere lidt mere af deres løn til kommunekassen. Det har et flertal på 19 ud af 29 kommunalbestyrelsesmedlemmer besluttet.

I alt stiger skatten med 0,5 procentpoint, svarende til omkring 100 kroner mere i skat hver måned for en borger med en gennemsnitlig månedlig indtægt på 27.205 kroner i den sydsjællandske kommune, der også omfatter Møn og Bogø.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Konservative, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.

quote Vi har truffet nogle ret drastiske besparelser i det her budget

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Borgmester Mikael Smed (S) betegner aftalen som et "bæredygtigt økonomisk fundament" for kommunen, som mange borgere kommer til at mærke til.

- Vi har truffet nogle ret drastiske besparelser i det her budget, siger han og tilføjer:

- Og alligevel går vores udgifter og indtægter hver sin vej over de næste år. Og derfor må vi sige, vi kan ikke holde skatten på landsgennemsnittet. Vi er nødt til at ligge lidt over for at få butikken til at hænge sammen.

Byggeri stiger i pris

Besparelserne rammer ifølge borgmesteren "hele vejen rundt", hvor blandt andet dagtilbudsområdet skal spare to millioner kroner.

- Det betyder, at der vil være færre dagtilbud fremover, medgiver borgmesteren, som tilføjer, at det ikke vil gå ud over normeringerne, men at borgere vil opleve at få længere til de kommunale vuggestuer og børnehaver.

Det sker i kølvandet på allerede varslede omstruktureringer på skoleområdet, hvor der konkret peges på skolelukninger i Bårse.

En allerede planlagt ny institution i Præstø vil dog trods prisstigninger på materialer for 30 millioner kroner blive gennemført.

Læs også
Stor skoleplan kan tvinge 576 elever til at flytte skole
Læs også
Stor skoleplan kan tvinge 576 elever til at flytte skole

Også antallet af tilbud for demente bliver reduceret.

- Vi har også valgt at sige, at mødeforplejning til politiske møder forsvinder, og konferencerejser til topmøder for politikere forsvinder.

Derudover fjerner Vordingborg Kommune også en række af de puljer, som hidtil har ydet tilskud til blandt andet foreningslivet.

Til gengæld bliver der tilført flere penge til både ældre- og psykiatriområdet.

- Det er vi nødt til, for der er et behov, påpeger borgmesteren, som henviser til, at der kommer flere ældre, samt et behov for fokus på den kommunale psykiatri.

Straffes for skattestigning

Skattestigningen indbringer i første omgang Vordingborg Kommune 19 millioner kroner, stigende til 50 millioner i 2025.

quote Når vi har fået styr på den her udvikling med vores indtjening og udgifter, vil vi udfase skattestigningen igen

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Årsagen til, at det fulde udbytte af skattestigningen først slår igennem om tre år, er ifølge borgmesteren, at Vordingborg Kommune bliver sanktioneret af staten for at hæve skatten mere, end de 0,15 procentpoint, som indenrigsministeriet havde bevilliget.

- Jeg ville allerhelst, at vi ikke skulle lade skatten stige, når andre kommuner har en lav skat og god likviditet – de vil jo have mulighed for at omprioritere ressourcerne i Danmark, hvis man var rigtig solidarisk. Men vi er nødt til at forholde os til vores grundvilkår og udfordringer, som vi står med i dag, siger Mikael Smed, som forsikrer, at skatten vil blive sat ned, så snart kommunens budgetter tillader det.

- Når vi har fået styr på den her udvikling med vores indtjening og udgifter, vil vi udfase skattestigningen igen. Det har vi skrevet ind.

Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere
Læs også
Omdiskuteret rådhusbyggeri bliver 21,5 millioner dyrere

Blandt aftalens øvrige parter fremhæver SF's Else-Marie Langballe Sørensen, at der i det nye budget også er sikret ressourcer til forebyggelse og trivsel på børne- og ungdomsområdet samt en lille bedring på normeringer i daginstitutioner hen over årene.

Enhedslistens Martin Graff Jørgensen fremhæver derudover de investeringer, som kommunen trods besparelser vil gennemføre på skoleklubber og cykelstier, imens konservatives Jesper Adler ikke lægger skjul på partiets aversioner mod en skattestigning, men dog det positive i, at der også er afsat penge til at gennemføre kommunens erhvervsmasterplan.

Trods skattestigningen vil borgerne i Vordingborg med en ny skatteprocent på 38,81 fortsat betale mindre end gennemsnittet blandt de 12 kommuner i TV2 ØSTs sendeområde, hvor kommunen går fra en tredje til en fjerdeplads på listen over laveste skattetryk.

Blandt kommunerne vil skattetrykket fra nytår i snit være 38,86 procent med Lolland i top på 39,62 procent og Kalundborg i bund med 37,30 procent.

Foruden Vordingborg har også Slagelse Kommune været nødt til at hæve skatten - her dog med et helt procentpoint til 39,15.

Til sammenligning finder man landets laveste skattetryk i Rudersdal, Nordsjælland med 35,75 procent.


Nyhedsoverblik