Klima-demonstranter på Masnedø

Lige nu demonstrerer klima-aktivister ved indkørslen til Vordingborg Havn og Vordingborg Forsyning på Masnedø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klima-demonstranter står lige nu med bannere og blokerer vejen ved Vordingborg Havn.

7-8 demonstranter fra Klimakollektivet har taget opstilling ved indkørslen til Vordingborg Havn og Vordingborg Forsyning på Masnedø.

Demonstrationen var ikke meldt til politiet

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi oplyser, at de mandag klokken 7.16 fik en anmeldelse om, at nogle blokerer vejen ved Vesthavnen i Vordingborg, og at der foregår noget uro. 

- Vi har sat havnens beredskab i gang og tilkaldt de relevante myndigheder, oplyser Brian Beske fra havneadministrationen. 

Politiet har ikke modtaget nogen anmeldelse om en demonstration, og flere politipatruljer blev derfor sendt til stedet. Det viste sig, at i et enkelt tilfælde var en lastbil forhindret i at komme ud fra havneområdet, men politibetjentene har nu været i dialog med de tilstedeværende, som har fået anvist, at de kan tage opstilling på et grønt område på stedet.

Klimakollektivet: Kunstgødning skaber klimakaos

En af demonstranterne holder et skilt, hvor der står: "Kunstgødning skaber klimakaos". De er utilfredse med det norske firma Yara, der holder til på Vordingborg Havn, og som producerer gødning. Yara Danmark har haft en afdeling på Vordingborg Havn siden 2017.

- Vi synes ikke kunstgødning er en særlig klimavenlig aktivitet og norske Yara er en af de allerstørste kunstgødningsvirksomheder, siger Maja Grenaa fra Klimakollektivet til TV ØST.

Årsagen til at klima-aktivisterne demonstrer nu, er fordi det er den her tid på året, at der bliver kørt kunstgødning ud til landbrugene, fortæller Klimakollektivet. De har netop sat gang i en ny kampagne "Free the Soil", der arbejder for at sætte fokus på den rolle, som det industrielle landbrug spiller i den eskalerende klimakrise.

- Man snakker om klima og klimaforandringer med fokus på energi og kulkraftværker, men vi vil også sætte fokus på, at landbrugsindustrien og kunstgødning forurener, siger Maja Grenaa.

Yara Danmark har ikke i sinde at foretage sig noget aktivt i sagen. De mener, det er noget, politiet må tage sig af. 

- Der er ikke noget nyt i en opposition, der kritiserer det konventionelle landbrug. Og vi er løbende i dialog med dem, siger Torben Skyum-Jensen, administrerende direktør i Yara Danmark.