To katolske kirker på vej mod lukning

Den katolske kirke i Danmark på vej mod stor spareøvelse. Her i regionen står kirkerne i Kalundborg og Vordingborg til lukning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af danske katolikker har i nyere tid ikke været større. I alt er der nu 41.000 registrerede katolikker mod 26.800 i 1965. Alligevel lægger den katolske kirke i Danmark nu op til en omfattende strukturændring, som vil føre til lukning af otte kirker, mens en række menigheder lægges sammen i større såkaldte pastoralenheder.  Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker som en konsekvens af udbredt mangel på præster og store økonomiske udfordringer, siger generalvikar Niels Engelbrecht til avisen.

- Vi har længe haft brug for at reformere vores struktur. Derfor laver vi nu en helhedsløsning, hvor vi ønsker at samle vores kræfter på færre steder. De nye større enheder vil give os bedre mulighed for at sikre god kirkelig betjening og et passende aktivitetsniveau i de enkelte menigheder.

Også den demografiske udvikling, hvor folk i stigende grad flytter fra land til by, er en del af baggrunden for strukturændringen, fortæller Niels Engelbrecht. Forslaget lægger således op til, at menigheder med færre end 300 medlemmer nedlægges, hvilket vil føre til lukning og frasalg af kirkerne i Tønder, Haderslev, Grenå, Thisted, Assens, Nyborg og Kalundborg. Og som Sjællandske onsdag fortalte, så vil også den katolske kirke i Vordingborg skulle lukke ned.

Når det ikke er lykkedes at omsætte det markant stigende antal katolikker herhjemme til flere midler og øget kirkelig aktivitet, skyldes det en kombination af velfærdsmentalitet, hvor mange betragter kirken som en selvfølge, og at mange af de nytilkomne katolikker fra især Asien og Østeuropa tøver med at bidrage til en central kasse, de kan opfatte som bureaukratisk, mener kommentator om katolske forhold Andreas Rude.


Nyhedsoverblik