Kasernelukninger kan koste dyrt

Ifølge flere eksperter kan besparelser på Forsvaret - for eksempel en lukning af Vordingborg Kaserne - vise sig at koste dyrt på andre områder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vordingborg Kaserne var sammen med fem andre kaserne på forsvarschef Peter Bartrams sorte liste, da han tidligere på ugen kom med sit udspil til hvordan der kan spares 2,7 milliarder på forsvarsbudgettet frem mod 2017.


Men kasernelukningerne kan komme til at koste staten dyrt. Det vurderer en række eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med.


-Kasernelukningerne kan betyde et voldsomt tab i de berørte kommuner, og man skal fra regeringens side være klar over, at besparelser ét sted kan komme til at betyde store udgifter et andet sted. Der er et regionalt aspekt i det her, som er meget alvorligt. Én ting er, at det kommer til at koste store summer i understøttelse at sende disse folk på dagpenge, men det farlige er, at det sker i Udkantsdanmark, hvor der i forvejen er nedlagt så mange jobs. Her kan man ikke bare blive ansat igen, siger Niels Westergård-Nielsen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.


Han bakkes op af Jørgen Møller, lektor og landsbyforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, der advarer mod kassetænkning og kortsigtede løsninger.


-Lukningerne vil få konsekvenser for både lokalsamfundsøkonomien og for nationaløkonomien. Jeg håber, at politikerne har tænkt over, at de egentlig bare flytter udgifterne rundt mellem forskellige offentlige kasser, for det er problematisk at tænke så kasseopdelt.


At staten ender med regningen, mener også Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.


-Staten kommer til at betale for alle de ansatte, som ikke flyttes til andre kaserner, for en del vil ende på dagpenge og dermed ende som en udgift. Staten får mulighed for at flytte rundt på de statslige arbejdspladser, og udviklingen de seneste 20-30 år har peget i én retning: Arbejdspladserne kommer til at ligge i hovedstads- og Aarhus-området.


Ud over Vordingborg Kaserne er også kasernerne i Sønderborg, Haderslev, Fredericia, på Bornholm og i Høvelte i farezonen. Det er nu op til politikerne at træffe den endelige beslutning. 


 


 


.


Nyhedsoverblik