Kasem stod til at blive udvist af Danmark - nu må han blive

En afgørelse i Flygtningenævnet sikrer, at Kasem Sulaiman fortsat kan kalde Danmark for sit hjem.

- Jeg begyndte at græde helt vildt. Det var ikke det, jeg havde forventet. Jeg havde prøvet at være positiv, men jeg vidste også, at sandsynligheden for, at de fik lov til at blive var lille, sådan lød det fra Michelé Hindborg mandag eftermiddag efter hun modtog et opkald fra sin medarbejder Kasem Sulaimans søn. De havde lige været i Flygtningenævnet - og det var gået godt.

Michelé Hindborg er medejer af Ingemanns Bilpleje i Vordingborg. I sidste uge fortalte TV2 ØST om hendes ansatte Kasem Sulaiman, der sammen med sin familie risikerede at miste sin opholdstilladelse og blive sendt tilbage til Syrien. Det var selvom, han ikke mente, det ville være sikkert for ham at rejse tilbage.

For seks år siden fik Kasem Sulaiman en opholdstilladelse. Men i marts i år fik han besked fra Udlændingestyrelsen om, at den ikke ville blive forlænget. Det endte som en ankesag, som hans chef Michelé Hindborg gik ind i, fordi hun ikke kunne lade være.

- Kasem er mere eller mindre et familiemedlem for mig. Han har været en del af vores virksomhed,  næsten siden vi startede. Han har været med til at bygge det op, som vi har i dag.

- Derfor synes jeg også, at jeg skulle gøre alt, hvad jeg kunne for at hjælpe ham, for han har gjort alt, hvad han kan for at hjælpe os, siger Michelé Hindborg.

Sagen blev mandag afgjort i Flygtningenævnet, og det er endt med, at Kasem Sulaiman og hans familie ikke skal udvises alligevel. Hans opholdstilladelse er blevet forlænget, og de får lov til at blive i Danmark.

En lettelse fortæller hans søn Majid Sulaiman, der taler på sin fars vegne, fordi Kasem Sulaiman ikke taler dansk.

- Da vi fik afgørelsen, at vi må blive i Danmark, blev vi meget tilfredse. Det var utrolig dejligt, siger Majid Sulaiman og fortsætter:

- Før var vi virkeligt nervøse, men nu er vi mere afslappede. Nu kan vi fokusere på vores fremtid og arbejde på at få en permanent opholdstilladelse i Danmark.

VIDEO: TV2 ØST har besøgt Kasem på hans arbejdsplads Ingemanns Bilpleje i Vordingborg. De kæmpede for, at deres medarbejder kunne blive i Danmark:

Så godt som permanent tilladelse

Den opholdstilladelse, som Kasem Sulaiman havde før, er den type, som man får, når de danske myndigheder har ment, at de generelle forhold i Syrien er så alvorlig, at man har brug for beskyttelse uanset, om man er individuelt forfulgt eller ej. 

I Udlændingeloven er den under paragraf 7 stk. 3. Den var blevet annulleret, fordi Flygtningenævnet ikke længere vurderer, at de generelle forhold i Damaskus er så ekstreme, at de i sig selv kan begrunde en opholdstilladelse i Danmark. 

Men Kasem Sulaimans situation er særlig. Derfor har Flygtningenævnet til familiens lettelse afgjort, at hans opholdstilladelse skal ændres. Nu er hans opholdstilladelse efter Udlændingelovens paragraf 7 stk. 1. Det forklarer Kasem Sulaimans advokat, Daniel Nørrung.

quote Det er sådan set den bedste opholdstilladelse, som man kan få i Danmark på baggrund af asyl

Daniel Nørrung, Kasem Sulaimans advokat

- Det, det endte med var, at vi fik Flygtningenævnet overbevist om, at Kasem risikerer individuel forfølgelse, hvis han kommer tilbage på grund af nogle personlige forhold, siger Daniel Nørrung.

- Det betyder, at han får det, der hedder et konventionspas, og at han ikke som sådan længere vil risikere ikke at få forlænget sin opholdstilladelse – medmindre der sker helt grundlæggende forbedringer i Syrien. Det er sådan set den bedste opholdstilladelse, som man kan få i Danmark på baggrund af asyl, fortsætter han.

Nu er der ro på

Med Flygtningenævnets afgørelse kan Kasem Sulaiman og familien nu sænke skuldrene. For dem har Michelé Hindborgs støtte betydet meget. 

Hun har delt deres historie på sociale medier, hvor hun har råbt om hjælp, taget kontakt til lokalpolitikere og så har hun også skrevet til udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye. Dog uden et direkte svar.

quote Vi anser Michelé og hendes mand som en del af vores familie

Majid Sulaiman, Kasem Sulaimans søn

Svar eller ej sætter familien pris på arbejdet. De betragter hende som mere end bare en arbejdsgiver. Netop derfor var hun og hendes mand også en af de første, de ringede til.

- Vi ringede til dem med det samme. Hun har knoklet hårdt og har hjulpet os med den her kamp. Det kommer vi aldrig til at glemme. Vi anser Michelé og hendes mand som en del af vores familie, siger Majid Sulaiman, der er Kasem Sulaimans søn.

Ifølge Michelé Hindborg selv har hun kæmpet for at sætte Kasem Sulaimans sag på dagsordenen, fordi hun er glad for ham og hans familie, men også fordi hun mener, at de ikke er blevet retfærdigt behandlet i forhold til den energi, de har lagt i at få et liv i det danske samfund.

Derfor håber hun, at hendes arbejde kan give noget opmærksomhed til lignende sager.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at vi har mennesker, som gerne vil, men udlændingeloven går ikke ind og ser på, hvem menneskerne er. Det synes jeg ikke er særlig værdigt. Det er frygteligt, at der skal nogen som mig til at råbe op, før der sker noget. Tænk på alle dem, der ikke har nogen til at råbe op for sig. De er måske bare dømt på forhånd, siger hun.

Kasem Sulaimen er i hvert fald taknemmelig for,  at han kan fortsætte med at arbejde hos sin chef - og ven - og vil ifølge sin søn fortsat stile efter en fast plads i Danmark.