Kaninavler frygter smitsom kaninsygdom

Kaninavler Rikke Hegvald frygter, at en dødbringende kaninsygdom vil smitte hendes 20 kaniner. I disse dage er den ved at sprede sig fra Bornholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I stalden og haven hos Rikke Hegvald bliver der passet godt på familiens godt 20 kaniner. 

Kaninerne kommer ikke ud som før, de bliver ikke fodret med græs fra haven, men får istedet gulerødder fra Netto. 

Rikke Hegvald fra Snesere frygter nemlig, at en af hendes 20 udstillings- og hopkaniner vil blive smittet med den dødelige sygdom VHD. Den går også under navnet kaningulsot, og den har spredt sig i Europa.

quote Man bliver bekymret, fordi det er jo en rigtig, frygtelig virus, og der er rigtig høj dødelighed

Rikke Hegvald, kaninavler 

-  Man bliver bekymret, fordi det er jo en rigtig, frygtelig virus, og der er rigtig høj dødelighed, siger Rikke Hegvald. 

I sidste uge blev den registreret på Bornholm, hvor flere kaniner er døde af sygdommen. Og det faktum har ikke gjort Rikke Hegvalds bekymring mindre. 

- Så rykker det jo lige pludselig rigtig tæt på, så ja bekymret er jeg selvfølgelig. Man går og holder vejret, siger Rikke Hegvald. 

Vær opmærksom på symptomer

Sygdommen er ekstrem smitsom, og dødeligheden er over 90 procent. VHD er en type 2, som har været kendt i fire år. 

Det vil sige, at sygdommen er muteret til en version to, hvilket betyder, at der ikke findes nogen effektfuld vaccination, som er godkendt i Danmark.

Derfor råder dyrlæger på dyrehospitalet Evidensia i Vordingborg kaninejere til at holde øje med symptomerne. 

quote De holder op med at spise. De puster og får først vejrtrækningsproblemer. Og så ser man ofte, at de bløder fra næse og mund og bagfra, og så dør de

Lene Thaulow, dyrlæge

- De holder op med at spise. De puster og får først vejrtrækningsproblemer. Og så ser man ofte, at de bløder fra næse og mund og bagfra, og så dør de, forklarer chefdyrlæge hos dyrehospitalet Evidensia Vordingborg, Lene Thaulow, og fortsætter:

- Man skal vide, at den her sygdom er anmeldepligtig. Det vil sige, at hvis man har en mistanke, om at ens kaniner er smittet, så skal man gå til en dyrlæge. Og så vil vi melde det til myndighederne, siger Lene Thaulow. 

Danmarks Kaninavlerforning fraråder deres medlemmer at deltage i udstillinger og fælles træninger frem til oktober for at undgå, at sygdommen spreder sig. 


Nyhedsoverblik