Kampagne skal øge sikkerheden for cyklister - men borgmesteren er vred

Trafiksikkeden for cyklister skal løftes med ny kampagne. Borgmester er enig i budskabet, men efterlyser penge til en cykelsti, som vil løse problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med en ny kampagne "Vi deler vejen" har transportminister Benny Engelbrecht (S) sat fokus på at nedbringe antallet af cykelulykker på tre såkaldte højrisikostrækninger i Danmark.

quote Vi har meget lidt statsvej i Vordingborg Kommune, og på to strækninger mangler der cykelsti

Michael Smed (S), borgmester, Vordingborg

En af dem finder man på Møn i Vordingborg Kommune.

Borgmester Michael Smed (S) er som sådan tilfreds med kampagnens budskab, men han håber også, at det er et tegn om snarlig handling på et mangeårigt problem. For cykelsikkerheden på den statslige vej mellem Mønbroen og Stege halter, og det bør Vejdirektoratet få gjort noget ved.

- Det er ikke godt nok, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, man skal have fokus på de planer, man allerede har i Vejdirektoratet. For strækningen langs Kostervej har man projektet liggende klar i skuffen, og man kunne bruge nogle kræfter på at udmønte det.

Bruger millioner på cykelsti

Godt tre kilometer efter, at cyklister med kurs mod Stege og Møns Klint er trillet af Mønbroen, ophører cykelstien. Denne cykelsti blev anlagt i 2013. I stedet fortsætter turen ad Kostervej sammen med biler, lastvogne og traktorer på den stærkt trafikerede landevej de cirka fem kilometer til Stege.

Borgmester Michael Smed (S) havde hellere set penge til skilte brugt på en ny cykelsti. Budskabet hilser han dog velkommen, og håber det bliver en forløber på en længe savnet cykelsti.
Borgmester Michael Smed (S) havde hellere set penge til skilte brugt på en ny cykelsti. Budskabet hilser han dog velkommen, og håber det bliver en forløber på en længe savnet cykelsti. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi har meget lidt statsvej i Vordingborg Kommune, og på to strækninger mangler der cykelsti, siger borgmesteren og tilføjer:

- Ligesom vi bruger mange millioner kroner på nye cykelstier, håber jeg snart, at Vejdirektoratet finder pengene og får gjort det stykke cykelsti færdig, de mangler hos os.

31 dræbte cyklister

I et skriftligt svar til TV2 ØST siger transportminister Benny Engelbrecht (S):

- Jeg er orienteret om kommunens ønske om en cykelsti, men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke kan søsætte andre initiativer; som for eksempel 'Vi deler vejen'-kampagnen.

Ifølge transportministeren vil cykelstier stå højt på hans dagsorden i en kommende forhandling om infrastrukturplanen.

- Den konkrete prioritering vil dog i sidste ende komme an på, hvad der er opbakning til i Folketinget.

Foruden Kostervej på Møn er også Oddenvej ved Sjællands Odde i Odsherred Kommune mål for den nye kampagne.

I 2019 mistede 31 cyklister livet på landsplan, og mange flere kom til skade i trafikken.

Den hyppigste årsag til dødsulykkerne blandt cyklister er påkørsler bagfra, og en stor del af ulykkerne sker på de landeveje, hvor der ikke er en særskilt cykelsti - og hvor bilister og cyklister derfor må dele vejen.