Jyske lov vender hjem

I dag vendte Danmarks - måske - mest kendte lovtekst for første gang tilbage til byen, hvor den blev underskrevet - for 773 år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 På Danmarks Borgcenter kan de næsten ikke få armene ned. Et stykke danmarkshistorie har fundet vej til Vordingborg.

Jyske lov blev underskrevet den 10. marts, 1241 af danmarks daværende konge, Valdemar Sejr. I dag kom det legendariske dokument så tilbage til borgruinen i Vordingborg - for første gang i 773 år.

  - Det dokument er over 100 år ældre end gåsetårnet. Det er vildt imponerende, siger Christian Irgens, som er kommunikationschef på Danmarks Borgmuseum. Jyske lov, som indledes med de velkendte ord: "Med lov skal land bygges", markerer overgangen til et retssamfund i en tid, hvor konflikter blev løst med blodhævn. 

  - Her der står der, at du faktisk skal have nogle vidner og en retssag, som vi kender det i dag. Det er så ikke noget, der altid rent faktisk er foregået, men de har i hvert fald skrevet det, siger Christian Irgens. Dokumenterne, der er forsikret for 30 millioner kroner er nu placeret i en særlig montre, hvor intet er overladt til tilfældigheder. Luftfugtighed og lysindfald skal være perfekt, og så er montren topsikret mod indbrud.

  - Den er blevet hentet af et pengetransportfirma. Ikke engang Egon Olsen kan komme ind i den, griner Christian Irgens, som fortæller, at det tog flere timer at få den 800 kilo tunge montre på plads på museet.

Museets overinspektør er mindst lige så begejstret:

  - Det er en vigtig dag i dag. Det er rigtig mange år, vi har haft den her tanke. Og nu er den så endelig tilbagei Vordingborg, siger Berit Christensen. Men de dyrebare dokumenter er nu kun til låns. Om fire måneder skal Jyske Lov leveres tilbage til det kongelige bibliotek igen, men indtil da kan den legendariske lovtekst ses på Danmarks Borgcenter.