¨

"Julie" købte stoffer på Snapchat: - Når mine venner tager kokain, er det svært for mig at sige nej

02:44

Det sociale medie Snapchat er populært at bruge i handlen med stoffer.

19-årige "Julie" er på vej ud af et årelangt stofmisbrug. Hun har blandt andet købt stoffer på parkeringspladsen, hvor TV2 ØST afslører massiv handel.

- Den ene gang havde jeg så stor en coke-nedtur, at jeg overvejede at spørge min daværende kæreste, om han ville stikke mig ned, bare lige for at gøre en ende på det hele. Det skræmte mig lidt, men ikke nok til, at jeg ikke fortsatte.

På gangstien på Chr. Richardtsvej i Vordingborg by går en spinkel 19-årig pige, der må bruge begge hænder for at nævne, hvor mange stoffer hun har prøvet: MDMA, amfetamin, ketamin, ecstasy, kiks.

Hash og kokain har hun været så afhængig af, at hun i halvandet år havde et decideret misbrug. 

Forældrene skal prøve at få en forståelse for sit barn og hjælpe det fremad

"Julie"

De første stoffer tog "Julie" som 15-årig, og på fire år har hun handlet mange forskellige steder i Vordingborg. Blandt andet ved en lille sø i Rådhusparken tæt på Kvickly og på en parkeringsplads på Kildemarksvej.

Sidstnævnte sted kan TV2 ØST afsløre på baggrund af flere måneders optagelser, at der foregår massiv handel med stoffer.

VIDEO: Se et udpluk af de fire måneders videooptagelser af narkohandlerne.

02:03

Foto: TV2 ØST

Luk video

"Julie" fremhæver de to steder, fordi der her færdes mange unge, som pusherne kan tjene penge på - især i starten af en måned, hvor folk har fået løn, eller i weekenderne. 

- Der kan man godt tjene 5.000-7.000 kroner om dagen, siger hun.

Handlerne foregår særligt på det sociale medie Snapchat, hvor de unge får tilsendt billeder med forskellige tilbud, som forsvinder igen, få sekunder efter de er blevet vist. Er man interesseret, skal man blot skrive tilbage, hvor meget man vil købe. 

Her er en snap, der viser de tilbud, der bliver givet på Snapchap.

Heftigt temperament

Stofmisbruget har haft mærkbare konsekvenser for "Julie".

Foruden at komme helt derud, hvor hun overvejede at bede sin tidligere kæreste om at slå hende ihjel, har det skabt problemer for hende i hverdagen.

- Jeg har haft rigtig svært ved at klare mig fagligt i skolen. Jeg har haft problemer med mit temperament, overreagerede i byen og været i slåskamp mange gange, fordi jeg har været påvirket.

VIDEO: TV2 ØST har vist videomaterialet til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der efterforsker sagen. Ifølge politiet er de mange narkohandler et generelt billede på resten af Sjælland.

01:39

Foto: TV2 ØST

Luk video

I dag går hun i behandling ved Center for rusmidler i Vordingborg Kommune, hvor unge og voksne bliver rådgivet i håbet om at få dem ud af stofmisbruget. På centret kommer der særligt unge, som har problemer med hash.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Kilde: altomstoffer.dk. Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

- Det virker, som om det (hash, red.) er blevet en almindelig ting på lige fod med at ryge cigaretter. 
Vi har også unge, der bruger kokain for at opretholde en hverdag, siger rådgiver Anne Brix.

- Min erfaring er, at mange unge ikke ved konsekvensen af at tage rusmidler, de kender godt navnene på stofferne, men de ved ikke, hvad det gør ved kroppen, siger hun.

Er stoppet med at drikke

Efter "Julie" er begyndt i behandlingen, er hun stoppet med at ryge hash hver dag og helt stoppet med at drikke. Kun to gange har hun ikke kunnet modstå fristelsen til at tage kokain. Det var til Vordingborg Festuge, årets højdepunkt på disse kanter, og fornylig i en weekend. 

- Når du tager kokain, kan man samtidig drikke. Man bliver mere frisk i hovedet og får en glædesfølelse, føler, man er kongen eller dronningen af det hele.

Artiklen fortsætter under billedet

TV2 ØST har mødt 19-årige "Julie", som ofte har købt stoffer i Vordingborg.

- Når jeg tager til fester, hvor der eksempelvis bliver serveret kokain, og mine venner og veninder tager det, er det meget svært for mig at sige nej, siger hun.

Nogle af dem, der gang på gang bliver nævnt, når der skal gives svar på, hvordan man får unge ud af et stofmisbrug, er forældrene. 

Til dem har "Julie" ét råd: 

- Forældrene skal prøve at få en forståelse for sit barn og hjælpe det fremad.

- Mange af mine venners forældre har sagt, at de bliver smidt ud hjemmefra og bliver skåret væk fra resten af familien, hvis de begynder på stoffer. Det er den helt forkerte måde, for så er det, man tænker, at man ligeså godt kan sige: Fuck det hele og ødelægge livet endnu mere, siger "Julie".

Julie er et opdigtet navn. TV2 ØST er bekendt med pigens rigtige identitet.  

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App