Julegudstjeneste under åben himmel

Sognepræsten i Udby og Ørslev på Sydsjælland holdt fast i julegudstjenesten på trods af nye anbefalinger. Men den blev ikke helt, som den plejer at være.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Julegudstjenesterne har været meget omtalt her op til den 24. december. Corona har lukket det meste af landet ned, men julegudstjenesterne skulle stadig bevares.

Lige indtil i går.

Efter nye anbefalinger fra kirkeministeriet sent i går aftes, har landets biskopper frarådet alle kirker at afholde deres julegudstjenester.

Men sognepræst Jesper Blomgren i Udby og Ørslev Kirke valgte at holde fast i den traditionsrige julegudstjeneste. Bare under åben himmel.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gæsterne måtte tage meget tøj med til den fire graders kolde gudstjeneste.
Gæsterne måtte tage meget tøj med til den fire graders kolde gudstjeneste. Foto: Per Rasmussen.

- Man anbefales at aflyse gudstjenesterne, hvis det er indendørs. Men vi har siden oktober planlagt, at de skulle være udenfor, fordi vi tænkte, noget som dette godt kunne ske. Så vi har været heldige, siger Jesper Blomgren, der er sognepræst i Ørslev og Udby Kirke.

Derfor er der blandt andet på en stor gårdsplads i Udby sat 100 stole op med to meters afstand, så de stadig kan synge med på blandt andet ”Dejlig er jorden”.

Her dukkede der 30 gæster og en hund op til den fire graders varme gudstjeneste under åben himmel.

- Folk havde tæpper, skitøj og flyverdragter med til gudstjenesterne og var glade for, at vi gennemførte, og det er jeg også, siger Jesper Blomgren

Artiklen fortsætter under billedet.

expr_4
Foto: Per Rasmussen.


Det er en smerte, der holder op

Selvom sognepræsten ikke valgte at aflyse, så fulgte han alligevel anbefalingen om at holde gudstjenesten under 30 minutter. Et kort øjeblik overvejede Jesper Blomgren at aflyse, efter de nye anbefalinger faldt i går aftes, men han mener, det især i år er en vigtig julegudstjeneste.

- 2020 har været et dårligt og forvirrende år for Danmark og hele verden. Derfor synes jeg, det er vigtigt at holde fast i noget, vi kender, og det budskab vi kender om julen. Så hvis vi på nogen måde kunne afholde gudstjeneste under de anbefalinger, der er, så skulle vi gøre det, siger Jesper Blomgren.

Derfor var der også et helt klart budskab i dagens juleprædiken.

- En af mine pointer i min prædiken er, at ligesom Maria skriger af smerte, når hun føder Jesusbarnet, så er det også en smerte, der holder op. Så ligesom den smerte vi alle sammen er i lige nu, det skal nok stoppe en dag, fortæller Jesper Blomgren.