¨

Jeannette var arbejdsløs i otte år - særlig model hjalp hende i arbejde

Jeannette Kristensen kan snart kalde sig færdiguddannet sosu-hjælper, efter at have været i gennem et helt særligt forløb i Vordingborg Kommune Foto: TV ØST

I Vordingborg har man opfundet en model, der kan få langtidsledige i job efter praktik. Nu spreder idéen sig til andre sjællandske kommuner.

- Hvis ikke jeg havde fået den her mulighed, så var jeg ikke kommet ind i det her fag.

Sådan siger Jeannette Kristensen, der har nydt godt af et særligt forløb i Vordingborg Kommune, som hjælper folk i arbejde.

Siden 2016 har Vordingborg Kommune forsøgt sig med det, de kalder Vordingborg-modellen. En model, der har vist at gøre rejsen fra jobcenter til fuldtidsansat noget nemmere for langtidsledige.

Det er et enormt givende arbejde. Jo mere man giver, jo mere får man tilbage

Jeannette Kristensen

Jeannette Kristensen er en af dem, som har nydt godt af det særlige forløb. Hun stod udenfor arbejdsmarkedet i otte år på grund af tumor i hjernen, men efter en vellykket operation i 2015, fik hun mulighed for at prøve kræfter med arbejdet i hjemmeplejen.

- For mig har det været rigtig godt, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeannette Kristensen mangler blot de sidste uger af sin praktik, før hun kan kalde sig færdiguddannet sosu-hjælper. Foto: TV ØST

Udsigten til at skulle vaske fremmede virkede noget grænseoverskridende i starten, men i dag er indstillingen en helt anden.

- Det var overskridende for mig at skulle vaske fremmede mennesker forneden, men i det her forløb har man fire ugers virksomhedspraktik, og der gik det lynhurtigt op for mig, at det ikke er så slemt igen, siger hun.

Trin for trin

Vordingborg-modellen har mange af de kendte elementer fra jobcentrene såsom virksomhedspraktik, job i løntilskud og uddannelser som voksenlærlinge.

Den adskiller sig dog ved at samle elementerne i en trappe, der fører langtidsledige fra kontanthjælp til arbejdskraft i kommunens plejecentre. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Trappen indeholder en række elementer fra jobcentrene og bliver nu adopteret i andre sjællandske kommuner Foto: TV ØST

Jeannette Kristensen mangler blot de sidste uger af sin praktik, før hun kan kalde sig færdiguddannet sosu-hjælper. 

- Jeg er rigtig glad for det, og jeg synes, det er et enormt givende arbejde. Jo mere man giver, jo mere får man tilbage, siger Jeannette Kristensen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Resultaterne er ikke gået ubemærket hen

Det er distriktsleder i Vordingborg Kommune, Ulla Krøger, der står bag Vordingborg-modellen. For hende er det vigtigt at tilpasse forløbet, så det passer den enkelte. 

Vi gør det her, så den ledige virkelig føler, at der er brug for én

Ulla Krøger, distriktsleder i Vordingborg Kommune

- Vi gør det her, så den ledige virkelig føler, at der er brug for én. Vordingborg-modellen har mange gulerødder, og vi har mange samtaler med den ledige undervejs, så den enkelte føler sig set og hørt, og så man bliver en rigtig god medarbejder, fortæller Ulla Krøger. 

Resultaterne af Vordingborg-modellen er ikke til at tage fejl af. Før var det 10 procent af de, der startede i virksomhedspraktik, der fik ansættelse med løntilskud eller i ordinært, ufaglært job. Nu er det tal 90 procent.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Ulla Krøger, der står bag Vordingborg-modellen. Hun er glad for, at idéen spreder sig til nabokommunerne Foto: Ida valsted

De flotte resultater er heller ikke gået ubemærket hen. De resterende kommuner i Region Sjælland har på et møde i Kommunernes Kontakt Råd (KKR) besluttet sig for at gøre kusnten efter i fremtiden.

- Det, synes jeg selvfølgelig, er en fantastisk god idé. Der er rekrutteringsudfordringer, og hvis det her er vejen frem, så er det bare skønt, siger Distriktslederen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App