Ingen tilbagebetaling til forældre i Vordingborg

Venstres forslag om kompensation til forældre, der passer deres børn hjemme, blev stemt ned ved det seneste byrådsmøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver ingen udbetaling ved hovedkassen i Vordingborg Kommune til forældre, der selv har passet deres børn under coronakrisen. Det afviste et stort flertal i kommunalbestyrelsen onsdag aften.

- Jeg synes, det er uansvarlig økonomisk politik at hente så mange penge i kassen, fordi man vil please en forældregruppe. Der er mange andre gode ting, vi kunne bruge pengene på, fastslog borgmester Mikael Smed (S).

quote Der er mange andre gode ting, vi kunne bruge pengene på

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune.

Det var Venstre, der havde sat sagen på dagsordenen. Forældre skal nemlig ikke betale kommunen for pasning af deres børn, når de selv har gjort arbejdet under coronakrisen, mener partiet. 

Derfor behandlede kommunalbestyrelsen forslaget om, at forældre skal have penge retur for de dage, hvor de selv har passet deres børn hjemme fra foråret 2020 og frem til nu på grund af nedlukningen.

- Det koster penge, men vi finder det faktisk rimeligt at kompensere forældrene. Vi lægger op til, at beslutningen om fuld tilbagebetaling også gælder dem, der har gjort brug af nødpasning, sagde Venstres gruppeformand Michael Seiding Larsen.

Han pegede på, at flere kommuner allerede har besluttet at betale penge tilbage til forældre.

- Mange andre kommuner har allerede vedtaget en lignede løsning, som vi fremlægger. Det gælder blandt andre Køge, Slagelse, Frederiksberg, Ballerup, Gladsaxe, København. Samtidig har et samlet Udvalg for Børn, Unge og Familie bedt forældrene om at holde deres børn hjemme. Vi tror på, at en tilbagebetalingsordning vil motivere forældre til at følge opfordringen, vurderede Michael Seiding Larsen.

Ville koste flere millioner kroner

Embedsmændene på rådhuset har regnet sig frem til, at det vil koste 3,5 millioner kroner at gennemføre forslaget fra Venstre. Den pris er alt for høj, fastslog flere folkevalgte.

- Jeg synes egentlig, at forslaget er meget sympatisk. Men jeg synes, vi skal afvente de forhandlinger, der er i gang på Christiansborg om tilbagebetaling til forældrene for pasning. Det er ikke noget de enkelte kommuner skal klare, sagde Else-Marie Langballe Sørensen (SF).

Socialdemokraten Brit Skovgaard pegede på, at kommunen ikke har sparet penge på pasningen under coronakrisen.

- Der har ikke været noget mindreforbrug. Personalet i pasningsordningerne har været på arbejde. Vi har haft ekstra mandskab inde for at kunne overholde restriktionerne, sagde hun.

Nye Borgerlige, SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale, Konservative og Socialdemokratiet, i alt 20, stemte imod forslaget. Ni stemte for. Det var Venstre og Dansk Folkepartis enlige medlem.

Det var ikke kun Venstre, der var på banen med et forslag om at lette forældrenes økonomi ved kommunalbestyrelsesmødet onsdag aften. Nye Borgerlige fremlagde et lidt mindre gavmildt forslag om tilbagebetaling for pasning end Venstre. Men det blev også stemt ned.