Ingen læger vil købe tomme praksisser: 3000 patienter skal til stor-klinik

To læger i Vordingborg går på pension uden at have solgt deres praksis. Nu overtager Falck Lægehus 3000 patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag blev sidste åbningsdag i Henrik Mørkebergs lægepraksis på Slotstorvet i Vordingborg. Også Allan Nørgaards praksis i Kirkestræde lukker. Det sker, når lægen går på pension 1. juni. 

Det betyder helt konkret, at antallet af lægepraksisser/lægehuse i Vordingborg Kommune reduceres til 16 i år, og at de fleste af patienterne fra de to klinikker bliver overflyttet til Falck Lægehus i Vordingborg, som har vundet regionens udbud. 

- Det er forsøgt at afhænde klinikkerne, men uden held. Derfor har Region Sjælland udbudt de to ydernumre, men ingen privat praktiserende læger bød ind, og derfor har Falck Lægehus vundet udbuddet, fortæller Christina Sjøberg Lundgren, praksisdirektør i Region Sjælland. 

 
  Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det bekymrer ægteparret Mona og Jørgen Pedersen fra Vordingborg, som har været patienter hos Henrik Mørkeberg i 37 år. 

- Det er skrækkeligt. Det føles utrygt ikke at være sikker på at have en fast læge, siger Mona Pedersen om udsigten til at skulle skifte sin familielæge ud med en læge i Falck Lægehus. 

Svært at afsætte praksis

Som vi tidligere har beskrevet på TV ØST, er det ikke let at komme af med sin lægepraksis, når man eksempelvis ønsker at gå på pension. Det gælder flere steder i regionen og er især udtalt i yderområderne. 

Ældre praktiserende læger
Læs også
Pensionsmodne læger bliver i praksis: Der står ingen klar til at overtage
Ældre praktiserende læger
Læs også
Pensionsmodne læger bliver i praksis: Der står ingen klar til at overtage

Det skyldes dog ikke en uvilje mod at behandle patienter i almen praksis, viser Studieundersøgelsen 2017, som er lavet blandt de lægestuderende. Blandt de kommende læger er udsigten til at blive privatpraktiserende læge nemlig et ønskescenarie for næsten 11%. 

quote Der er enormt mange gode ting ved familielægen - måske bare senere i karrieren.

Claas-Frederik Johannsen, formand for de lægestuderende i FADL

- Men faglig sparring er fuldstændig afgørende. En større lægeklinik er derfor attraktiv, fordi der er flere faggrupper og flere erfarne læger at trække på, siger formand for de lægestuderende i FADL, Claas-Frederik Johannsen.

Når der ikke er læger, der vil købe en praksis, er det regionens forpligtelse at sørge for, at der stadig er læger nok til patienterne. Det kan gøres med klinikker drevet af regionerne, - eller i udbudsklinikker, hvor et privat firma står for driften. Det gælder for Nordic Medicare flere steder i regionen og for Falck Lægehuse i Vordingborg og Kalundborg.

Firmaer laver lægehuse 

I disse lægehuse kan man som patient ikke være sikker på altid at møde den samme læge, og derfor ønsker Praktiserende Lægers Organisation, PLO, ikke flere udbudsklinikker. I stedet skal det gøres mere attraktivt for yngre læger at have egen praksis. 

1700 patienter skifter læge
Læs også
Familielægen går på pension: Nu skal 1.700 patienter flytte læge
1700 patienter skifter læge
Læs også
Familielægen går på pension: Nu skal 1.700 patienter flytte læge

Men for de lægestuderende er udsigten til at sidde alene i egen praksis som ung ikke så tiltalende.

- Det kan være angstprovokerende at komme ud med færre kolleger, og derfor giver større klinikker altså mere tryghed, siger Claas-Frederik Johannsen, som dog også understreger, at ideen om at blive familielæge og følge patienterne gennem længere tid har stor interesse. Bare ikke i de unge år. 

- Der er enormt mange gode ting ved familielægen - måske bare senere i karrieren, siger formanden for de lægestuderende.  

quote Det her er jo ikke kommet som en overraskelse. De ældre skal på pension, og vi mangler helt akut yngre almene medicinere.

 Kim Brogaard, formand for praksisudvalget og bestyrelsesmedlem i Yngre Læger

Hos Yngre Læger, som dækker de færdiguddannede læger, er holdningen den samme. 

- Yngre almene medicinere vil gerne slå sig ned som praktiserende læger på sigt. Men lige nu er der for mange udfordringer, nemlig tiltagende arbejdsmængde og manglende kontrol over sin egen tid. Og det fører til en udbrændthed, siger formand for praksisudvalget og bestyrelsesmedlem i Yngre Læger, Kim Brogaard.

Mangler flere hænder

Gennem de senere år er det også blevet de praktiserende læger, der tager sig af KOL- og diabetespatienter, generelt kommer der flere patienter til, og deres sygdomme kræver mere tid og pleje, og samtidig er antallet af praktiserende læger let faldende. 

- Det her er jo ikke kommet som en overraskelse. De ældre skal på pension, og vi mangler helt akut yngre almene medicinere. Og vi har i årevis gjort opmærksom på det, men der er ikke sket noget. Vi ønsker os ro på området, hvor der laves en samlet indsats, som er gældende for en længere årrække, siger Kim Brogaard. 

Læger pendler til Nysted
Læs også
Vil løse lægemangel: Læger pendler 150 kilometer til klinik i særlig bus
Læger pendler til Nysted
Læs også
Vil løse lægemangel: Læger pendler 150 kilometer til klinik i særlig bus

Bekymringen rettet mod udbudsklinikkerne er blandt andet, at især kronikerne kommer til at mangle en fast læge, som har styr på deres forløb. 

TV ØST ville gerne spørge en talsperson i Falck Lægehus om, hvordan de sikrer en tryg behandling af kronikerne, og hvordan de er forberedt på at modtage patienterne fra de to lægepraksisser, der lukker den kommende tid. Men Falck Lægehus har ikke ønsket at stille op til interview. 

 


Nyhedsoverblik