¨

Ingen erstatning til ofre for tandlægesnyd

Selvom flere patienter er blevet ført bag lyset af en tandlæge fra Præstø, og er blevet behandlet af ikke-uddannet personale med store konsekvenser til følge, får de ingen erstatning

- Jeg synes jo et eller andet sted, at det er billigt sluppet at man kan få sådan nogle prøvedukker som os, og så koster det ikke noget, mens man dygtiggør sig. Det er ganske enkelt ikke ok.

Pernille Nymann har igennem flere år været udsat for det, hun selv kalder et overgreb. Hun har gået til tandlæge hos Tandlægeselskabet ved Præstø Fjord - eller, det var ihvertfald hvad hun havde fået at vide, siger hun.

- Jeg spurgte på et tidspunkt, hvem min tandlæge var. Det er Anne Marie, lød svaret. Jeg vidste ikke at hun ikke var tandlægeuddannet, men at hun kun var klinikassistent. Hun var sød og rar, så jeg sagde ok, siger Pernille Nymann til TV Øst og fortsætter: Jeg føler at jeg har været udsat for et overgreb. For noget, jeg ikke burde have været udsat for. Jeg har ikke haft muligheden for at sige nej. 

Får medhold i klagesag
I Pernille Nymanns journal står der ingenting om, at hun er blevet oplyst om og har givet samtykke til, at det er en klinikassistent, der borer og lægger fyldninger i hendes tænder. Så selvom klinikassistenten, i forbindelse med at Pernille Nymann har indledt en klagesag mod Tandlægeselskabet, har fortalt, at hun har oplyst Pernille Nymann om at hun ikke er tandlæge, har Regionstandlægenævnet fundet det overvejende sandsynligt, at Pernille Nymann aldrig har fået den oplysning. 

Pernille Nymann selv er ikke i tvivl. - Jeg har tandlægeskræk og ville aldrig i livet give samtykke til at en klinikassistent ordner mine tænder. Der er jo meget stor forskel på om man har en uddannelse som tandlæge eller er klinikassistent, siger hun. 

Jeg føler at jeg har været udsat for et overgreb. Jeg har ikke haft muligheden for at sige nej. 

Gratis at eksperimentere
Behandlingen er da heller ikke gået helt efter planen. Klinikassistenten har tre gange indenfor et halvt år boret i den samme tand og Pernille Nymann har stadig problemer med tanden, der ifølge Regionstandlægenævnet burde have været rodbehandlet med det samme. Den ender muligvis med at skulle fjernes. Alligevel kan Pernille Nymann ikke få erstatning for sin ødelagte tand. Som reglerne er i dag, får hun erstatning for det, hun har betalt Tandlægeselskabet for behandlingen, men der er ingen erstatning for svie og smerte - såkaldt tort. 

- På den måde har det jo været gratis for tandlægen at eksperimentere med mine tænder. Hvis det bliver opdaget, så skal de bare betale det, jeg har betalt, tilbage, men det er ikke forbundet med en bøde. Det er simpelthen ikke rimeligt. Jeg har haft ondt i min tand i et halvt år, og det har påvirket mig meget. Jeg synes ikke bare at man gratis skal have lov til at eksperimentere med patienterne, siger Pernille Nymann. 

Skal have erstatning, der kan mærkes
Hos Patientforeningen er landssekretær Niels Jørgen Langkilde enig. 

- Patienterne skal selvfølgelig have en erstatning, der kan mærkes. De har været udsat for svie og smerte og tort, og så skal de tandlæger, der gør sådan noget her hænges ud til skræk og advarsel for andre tandlæger, så de ikke bare tænker - jeg lader da lige klinikassistenten bore, så vi kan tjene ekstra penge, det er der ingen risiko ved. Jo, der er en kæmpe risiko for folk, for de får ødelagt sine tænder, siger Niels Jørgen Langkilde til TV Øst. 

Også formanden for folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), mener, at de bør se på, om patienterne bør have erstatning for tort. 

- Det her skal da have nogle konsekvenser. Det skal ikke være omkostningsfrit for en tandlæge at begå fejl eller sætte andre til at lave det, som vedkommende selv burde. Det er da helt sikkert en ting, vi skal tage op siger Liselott Blixt til TV Øst.

Patientforeningen vil nu forsøge at hjælpe de patienter, der har fået en problematisk behandling af medarbejderne hos Tandlægeselskabet ved Præstø Fjord v/ tandlæge Bruno Nielsen. De vil anlægge en fælles erstatningssag mod tandlægen for tort.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App