¨

Indsats mod stofmisbrug skærpes - tandlæger uddannes i at opdage unges misbrug

Vordingborg Kommune sender Tandplejens medarbejdere på et todages uddannelsesforløb, hvor de får indsigt i, hvordan man opdager, at et ungt menneske har et misbrug. Foto: Toke Sloth Grøndahl - TV2 ØST

I Vordingborg uddannes de ansatte i den kommunale tandpleje i at opdage unges stof- og alkoholmisbrug.

Tandplejen i Vordingborg Kommune har kontakt til næsten 99 procent af børn og unge under 18 år i kommunen.

Det betyder, at de har mulighed for at opdage, hvis nogle af de unge mistrives eller har et misbrug af enten alkohol eller stoffer.

I Vordingborg Kommune har man derfor besluttet at sende tandlægerne på et todages uddannelsesforløb, hvor de får indsigt i, hvordan man opdager, at et ungt menneske har et misbrug.

Vores primære arbejde er naturligvis det tandlægefaglige. Men samtidig taler vi også med de unge om udfordringer i deres øvrige liv

Lene Maare, overtandlæge, Vordingborg Kommune.

Det skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse.

Overtandlæge i Vordingborg Kommune, Lene Maare glæder sig over, at Tandplejen får undervisning i at hjælpe børn og unge med at få den rette hjælp, hvis de har problemer med rusmidler.

- Vores primære arbejde er naturligvis det tandlægefaglige. Men samtidig taler vi også med de unge om udfordringer i deres øvrige liv, herunder eventuelt misbrug, rygning og andet. Så vi glæder os meget til at få konkrete metoder og redskaber til at håndtere den svære opgave, det ofte er at tale om og handle på en bekymring om misbrug. Og personalet har mod på det, udtaler Lene Maare i pressemeddelelsen.

Kokain er hårdt ved tænderne

Det er Center for Rusmidler i Vordingborg, der står for undervisningen af Tandplejens medarbejdere.

- Vi ved, hvor vigtigt det er at sætte tidligt ind med de rigtige tilbud, så problemet ikke eskalerer eller endda helt opstår. Det får vi endnu bedre mulighed for, når vi nu uddanner medarbejderne i Tandplejen, siger leder af Center for Rusmidler, Lars René Petersen i pressemeddelelsen.

Til TV2 ØST forklarer han, at det helt fysisk kan ses på tænderne, når folk har et stofmisbrug. 

Vi ved, at tænder mange gange bliver medtaget af både hashrygning og forskellige former for stoffer

Lars René Petersen, leder, Center for Rusmidler, Vordingborg.

- Vi ved, at tænder mange gange bliver medtaget af både hashrygning og forskellige former for stoffer, kokain for eksempel er meget hårdt ved tænderne, siger han.

- Hvis man gnider kokain på tænderne, så skader man emaljen, og et langvarigt misbrug kan simpelthen ødelægge tænderne, siger Lars René Petersen.

Tandplejen bliver også undervist i, hvordan de kan tale med de unge om stoffer, hvis de får øje på tegn på et misbrug. Og hvordan de får dem sendt videre til Center for Rusmidler, hvor de kan få hjælp til at komme ud af et eventuelt misbrug. 

Ifølge Lars René Petersen ligner indtaget af stoffer i Vordingborg det, der er på landsplan.

- Det er hurtige stoffer, det er kokain, det er amfetamin, og det er downers som hash og MDMA.

Kilde: altomstoffer.dk. Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App