Her den bedste kommune at være ung i

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har kåret Vordingborg Kommune som Årets Ungdomskommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et folkemøde for unge, demokratiets dag og et særligt ungecenter.

Det er nogle af de initiativer og årsager til, at Vordingborg Kommune er blevet kåret som Årets Ungdomskommune 2020 af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Den sydsjællandske kommune vandt i et opløb med syv andre kommuner.

quote Vi sætter os selv på landkortet som en god ungekommune. Det kan både skabe tilflyttere og fremdrift

Michael Wittrock, medlem af Vordingborg Ungdomsråd

- Jeg er rigtig glad og stolt over, man anerkender, at vi gør noget for ungdommen og forsøger at skabe nogle gode rammer, siger borgmester Mikael Smed (S).

Prisen blev overrakt mandag den 27. januar på Campuscaféen i Vordingborg.

Det var et dommerpanel bestående af folketingspolitiker Marianne Jelved (R), Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), DUFs næstformand Christine Lund og Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet Campus København, der pegede på Vordingborg Kommune som den kommune, hvor det er bedst at være ung.

Borgmester: De er vores fremtid

Dommerpanelet lagde blandt andet lagt vægt på, at Vordingborg Kommune tager ungdommen alvorligt, giver dem indflydelse og arbejder aktivt på at skabe et godt ungdomsmiljø, og for at flere gennemfører en ungdomsuddannelse.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt, at de unge har det godt, så de får en uddannelse og kommer videre i livet, siger Mikael Smed.

Artiklen fortsætter under videoen.

Borgmester Mikael Smed (S) fejrede sammen med flere andre prisen som Årets Ungdomskommune 2020, der blev uddelt af Dansk Ungdoms Fællesråd.

De initiativer, som Vordingborg Kommune har, og som var med i dommerpanelets afgørelse, er blandt andet Ungecentret, demokratiets dag, ungefolkemødet på Møn, Campuscaféen, Hjernemad og de unges inddragelse i den nye nærdemokratimodel.

Hjælper udsatte unge videre

Hos Ungecenteret, som er blevet samlet af fire forskellige centre i kommunen og hjælper man udsatte unge i Vordingborg Kommune, der har det svært eller har et handicap. Her glæder man sig også over kåringen.

- Det er fantastisk og en anerkendelse af, at vi gør noget som kommune for de unge og gerne vil dem, siger Kira Ziethen, afdelingsleder i Vordingborg Kommune, til TV2 ØST og forklarer, hvordan centret giver en mere strømlinet hjælp til de unge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kira Ziethen er afdelingsleder i Vordingborg Kommune.
Kira Ziethen er afdelingsleder i Vordingborg Kommune. Foto: TV2 ØST

- Vi kan meget hurtigere give en tværfaglig indsat til de unge, end vi tidligere kunne. Der er ikke så lang vej mellem os, så det er rigtig positivt. Resultaterne kan man ikke se endnu, men man kan mærke det som medarbejdergruppe, og jeg tror også, at de unge kan mærke, at vi rykker hurtigere, siger Kira Ziethen.

Symboliserer ny vej for ungdomslivet

Vordingborg Kommune var ifølge Michael Wittrock fra Vordingborg Ungdomsråd tidligere kendt som en kommune med store udfordringer på ungeområdet. Derfor glæder han sig ekstra meget over kåringen.

- Det er helt fantastisk. Det symboliserer en helt ny vej for det kommende ungdomsliv i Vordingborg Kommune.

- Vi har førhen ikke været kendt for fantastisk store resultater på ungdomsområdet. Derfor er det fedt, at vi med denne pris kan symbolisere en ny udvikling, siger Michael Wittrock til TV2 ØST.

Hvad er årsagen til, at netop Vordingborg Kommune vinder prisen?

- Jeg tror, det er på baggrund af et stort engagement, som vi har med lokalt aktive helt nede i de små købstæder i kommunen, svarer Michael Wittrock.

Drømmer om tilflyttere og fremdrift

Med prisen vinder Vordingborg Kommune 10.000 kroner til det lokale ungeråd, og Michael Wittrock har allerede en idé til, hvordan pengene skal bruges.

- 10.000 kroner er ikke meget, når vi tænker på et budgetunderskud på 40 millioner kroner. Men vi skal nok få brugt dem til noget sjovt. Jeg vil personligt forslå, at vi bruger dem til en pulje, som lokale, elevråd eller studenterråd kan søge, hvis de har brug for at starte et projekt op. Det vil vi meget gerne støtte, og det er et råd, som ikke har særlig nemt ved at fremskaffe penge selv, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Wittrock, medlem af Vordingborg Ungdomsråd.
Michael Wittrock, medlem af Vordingborg Ungdomsråd. Foto: TV2 ØST

Uanset hvordan pengene bliver brugt, er Michael Wittrock dog sikker på, at kåringen som Årets Ungdomskommune får stor betydning for fremtiden.

- Vi får meget ud af at italesætte os selv som en ungekommune i stedet for at leve videre på tidligere skodhistorier med, at unge ikke har det godt her i kommunen. Vi skal italesætte os som en ungekommune, og vi sætter os selv på landkortet som en god ungekommune. Det kan både skabe tilflyttere og fremdrift, siger han.

Sætter fokus på unge og demokrati

Blandt gymnasieleverne glæder man sig over, at kommunen sætter fokus på de unge.

- Det er en stor by, så der er okay meget at lave, og vi har nogle flere ting som Campuscaféen, hvor vi laver fredagscafé her på skolen, siger Ask Severin, der går i 2.x på Vordingborg Gymnasium.

quote Der er fokus på at få os unge til at være mere i Vordingborg

Hannah Elisabeth Due, går i 2.x på Vordingborg Gymnasium

- Når man går på gymnasiet, er der i hvert fald mange arrangementer for os, der studerer her. Vi er også tit på Stars (det lokale spillested red.), fordi der er mange koncerter til en okay pris for os unge, Hannah Elisabeth Due, der også går i 2.x på Vordingborg Gymnasium.

Hun glæder sig over, at kommunen ifølge hende fokuserer mere på de unge og deres behov.

- Der er fokus på at få os unge til at være mere i Vordingborg – ikke bare i bylivet, men også til hverdag, siger Hannah Elisabeth Due.

De har blandt andet begge deltaget i folkemødet for de unge på Møn, hvor de nyder at lære nærdemokratiet bedre at kende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hannah Elisabeth Due og Ask Severin går begge i 2.x på Vordingborg Gymnasium.
Hannah Elisabeth Due og Ask Severin går begge i 2.x på Vordingborg Gymnasium. Foto: TV2 ØST

- Det er megafedt, og man får et godt indblik i alle partierne og de arrangementer, der er her i nærområdet, siger Hannah Elisabeth Due.

- Her kan du møde lokalpolitikere, og det bliver sat i vores højde, indskyder Ask Severin.

- Der var også debatter, hvor unge deltog og sagde, hvad de havde på hjerte, så vi har mulighed for at blive hørt på folkemødet, tilføjer Hannah Elisabeth Due.

De andre kommuner, som var med i opløbet om prisen som Årets Ungdomskommune 2020, var Aarhus, Skive, Frederikshavn, Hjørring, Horsens, Struer og Odense kommuner.

Sådan så det ud, da Vordingborg Kommune afholdt folkemøde for unge sidste år.