Helt nyt madkoncept i Danmark lægger ud i Vordingborg

Madsamling hedder et nyt koncept, der lige nu på vej til Danmark. Første by på kortet over madmekkaer bliver Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være lettere for forbrugere og lokale fødevareproducenter at handle med hinanden. Det mener folkene bag det nye projekt Madsamling, der er i fuld gang med at åbne rundt om i Danmark.

Landets første afdeling åbner i Vordingborg, hvor parret Jesper Brinkløv og Birgitte Baunegaard bliver såkaldte værter, der sørger for de ugentlige arrangementer, hvor fødevarerne bliver udleveret.

- Der er masser af mad og drikke af god kvalitet her i området, som fortjener at komme frem i lyset. Der er ingen grund til, at fødevarerne skal køres tusindvis af kilometer på tværs af Europa, når vi har fantastiske råvarer lokalt, siger Jesper Brinkløv.

quote - Der er masser af mad og drikke af god kvalitet her i området, som fortjener at komme frem i lyset

Jesper Brinkløv, vært for Madsamling

Simpelt koncept

Det foregår ganske simpelt: På hjemmesiden madsamling.dk bestiller kunderne produkter fra de lokale fødevareproducenter, der er med i ordningen. En gang om ugen afholdes der så udleveringsdag, hvor sælgerne mødes  direkte med køberne for at udlevere varerne.

80 procent af købsprisen går til fødevareproducenten, 10 procent til det lokale værtspar og de sidste 10 procent til organisationen bag Madsamling.

I Vordingborg kommer selve udvekslingen af de indkøbte varer til at foregå på gården Jonsholm i Bakkebølle lidt uden for Vordingborg. Ejerne af Jonsholm er samtidig også én af de producenter, der har meldt sig som sælger.

- En af styrkerne ved konceptet er den direkte kontakt til kunden. Mange af dem vil gerne møde os, der f.eks. har avlet de grøntsager, de køber, siger Thomas Christensen fra Jonsholm. 

quote Nu kan de nemt sidde derhjemme og bestille fra forskellige producenter og så hente alle varerne samlet på ét sted.

Jakob Isling Jørgensen, Lammehave Økologi i Horbelev

Økologiske varer

En anden af producenterne håber at kunne øge salget af mel, honning og sine andre økologiske fødevarer.

- Folk skal ikke længere køre rundt til en masse forskellige gårdbutikker for at købe de lokale varer. Nu kan de nemt sidde derhjemme og bestille fra forskellige producenter og så hente alle varerne samlet på ét sted. Det er en stor fordel, mener Jakob Isling Jørgensen fra Lammehave Økologi i Horbelev.

Den første udlevering på Jonsholm finder sted den 20. januar, men salget på hjemmesiden åbner cirka en uge inden, og allerede nu kan man gå ind og oprette sig som kunde.

Der er flere Madsamlinger på vej over hele landet. Blandt andet i Sakskøbing. Konceptet blev opfundet i Frankrig og har siden bredt sig ud over Europa. 


Nyhedsoverblik