Har kæmpet mod bakterievand i ugevis - nu skal endnu flere koge deres vand i landsby

Flere borgere i den lille landsby Mern ved Vordingborg skal koge deres vand, efter der er er gjort nye fund af sygdomsfremkaldende bakterier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er rigtig ærgerligt, men vi er nødt til at udvide området, hvor borgerne skal passe på vandet.

Sådan lyder beskeden fra Hanne Jørgensen fra Vordingborg Kommune, efter et nyt sæt vandprøver onsdag er blevet analyseret.

- Prøverne viser, at der fortsat er sundhedsskadelige bakterier i det område, hvor borgerne allerede anbefales at koge vandet. Men derudover, så er der fundet bakterier på andre vandledninger - og det betyder, at flere borgere nu skal passe på vandet, siger hun.

Skyldes en jordbakterie

Helt konkret betyder de nye fund, at borgerne i yderligere 58 husstande nu skal koge vandet.

quote Det er ikke sikkert, at to huse ved siden af hinanden er underlagt de samme bestemmelser

Hanne Jørgensen, ingeniør, Vordingborg Kommune

Borgerne i Mern opfordres derfor til at kontrollere, om de er med på den liste med adresser, som netop er blevet lagt på Mern Vandværks hjemmeside.

- Det er kun nogle vandledninger, der er berørt af forureningerne - og derfor er det ikke sikkert, at to huse ved siden af hinanden er underlagt de samme bestemmelser. Derfor er det vigtigt, at den enkelte borger undersøger det, siger Hanne Jørgensen.

Det er blandt andet borgere på Kærmindevej, Gl. Præstøvej, Gl. Engvej, Kalvehavevej, Sandtårnsvej, der skal indstille sig på at koge vandet - foruden nogle borgere på Skolemarksvej og et enkelt hus på Ørslevvej.

Forureningen i byen skyldes en jordbakterie, en coliform bakterie - og der er tale om den samme bakterie nu, som den seneste tid har givet problemer i byen. Bakterierne skal ikke forveksles med colibakterier, der er langt farligere. Det inficerede vand vurderes dog stadig af Styrelsen for Patientsikkerhed at være sundhedsfarligt for svagelige borgere.

Opdaget i februar

Bakterieproblemerne i Mern blev opdaget ved en rutinekontrol af en vandprøve taget omkring den 10. februar nær plejecenteret Solhøj, der ligger i den vestlige del af Mern.

Vordingborg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed har siden givet borgerne en række anbefalinger om vandet - blandt andet, at det skal koges grundigt, før det kan indtages. Der er tale om anbefalinger, da myndighederne ikke kan give påbud til borgerne i eget hjem.

Hanne Jørgensen fra Vordingborg Kommune vurderer, at bakterierne nu er fundet, fordi der for en sikkerheds skyld er blevet udtaget flere prøver af drikkevandet i området.

- Vi har for en sikkerheds skyld foretaget en række prøver udenfor det område, som vi gik ud fra var påvirket. Og det er nogle af disse prøver, hvor vi desværre har fundet bakterien, siger hun. Hun understreger, at en række andre prøver fra byen ligeledes blev testet, men uden at der blev fundet bakterievækst.

quote Det betyder, at flere borgere nu skal koge vandet

Hanne Jørgensen, ingeniør, Vordingborg Kommune

Forsøgte at spule rørene

Mern Vandværk har de seneste uger forsøgt at komme problemet med bakterier til livs ved at spule rørene igennem. Til det formål er der blevet brugt omkring 250 kubikmeter vand om dagen - mere end husstands typiske årsforbrug.

Samtidig øger man nu kontrollen med, hvordan vandet bevæger sig i rørsystemet. Det gøres ved at installere en ny hovedventil.

Vandværket vil på onsdag få udtaget nye prøver fra vandværket. Det vil sige, at der kan forventes svar på prøverne senest den 12. marts, oplyser Vordingborg Kommune.

Læs mere om sagen på Mern Vandværks hjemmeside

Sådan skal vandet i de berørte områder håndteres