Har eksisteret i 20 år - nu er værested for tidligere misbrugere endt i sparekatalog

Vordingborg Kommune overvejer at lukke et specialtilbud, der hjælper stofmisbrugere med at holde sig fra stofferne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har været clean i snart ni måneder. Så det er forholdsvis nyt. Men Åndehullet har været en stor del af det.

Sådan fortæller Johan Müller, der snart fylder 30, og som har gjort en ende på et langvarigt stofmisbrug.

- Jeg tænkte, nu skal jeg gøre noget ved det. Det er spild af liv, det her, siger han til TV2 ØST.

quote Der har altid været nogen at snakke med

André Olsen

Værestedet Åndehullet i Vordingborg har i snart 20 år arbejdet hårdt på at få kontakt til kommunens stofmisbrugere, og vise dem en vej ud af deres misbrug. Men det kan snart være slut. Værestedet er nemlig blevet en del af sparekataloget i Vordingborg Kommune.

I farezonen

Kataloget skal bruges, når politikerne i kommunen i den kommende tid skal få kommenens økonomi i 2021 til at gå op.

Omkring 60 tidligere misbrugere af alkohol og stoffer bruger værestedet.

- Der har altid været nogen at snakke med. Hvis jeg har haft en skidt dag, hvor jeg har haft det svært, så har jeg kunne være her, og det har været rart, så Åndehullet har helt sikkert været med til, at jeg er clean i dag, siger André Olsen, der har været clean i 11 år.

Skal spare op til 37 millioner

Årsagen til, at Åndehullet er endt i sparekataloget, er, at kommunen mener, at det primært brugerstyrede værested ikke sikrer, at brugerne i tilstrækkelig grad kommer tilbage i et job. Projektet er med andre ord ikke rentabelt for kommunen.

- Vi har i alt en ubalance på 37 millioner kroner, før vi kender vores særtilskud. Derfor har vi det her katalog som kommunalbestyrelse, som vi kan arbejde videre med, siger Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S).

quote Der er en masse andre svære forslag i kataloget

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Kommunen har fået tildelt 20,4 millioner fra særtilskudspuljen. Det betyder, at de ikke længere skal finde 37 millioner kroner, men 16,7 millioner kroner.  

Mange svære forslag

Alle de politiske partier i byrådet  har tilkendegivet, at de ikke har lyst til at svinge sparekniven over værestedet. Men borgmesteren tør ikke love noget endeligt, før forhandlingerne er færdige.

- Som jeg har kunnet vejre de politiske vinde, så er den her forslåede besparelse på Åndehullet en af dem, man nødigst ser taget i brug, så det håber vi jo alle sammen. Men der er en masse andre svære forslag i kataloget, siger han. 

I Åndehullet er de klar til at hæve brugerbetaling for de medlemmer, der har fast arbejde og måske se på om der kan spares på løn, ved at gøre stedet endnu mere brugerstyret.

- Vi er helt klar til at gå i dialog med kommunalbestyrelsen eller politikerne om, hvad vi kan gøre og hvad der skal til, siger Lars Kaas Madsen, der er formand for foreningen Åndehullet.

- Det er med risiko for, at rigtig mange mennesker vil falde tilbage i det, som de var i engang. Så der kommer simpelthen til at mangle det her fællesskab for misbrugere, som Åndehullet er, siger Johan Müller.