¨

Gymnasieelev gør historisk fund

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 5

Søndag 5. oktober fandt 16-årige Arkibald Pryn 30 romerske denarer af sølv med sin metaldetektor på en mark nær Udby.

Arkibald Pryn på bare 16 år fandt for godt en måned siden flere romerske denarer af sølv på en mark ved Udby.

Han afmærkede fundstedet og kontaktede straks Museum Sydøstdanmark, der dagen efter, mandag 6. oktober, indmålte fundstedet med GPS. På det tidspunkt havde Arkibald fundet yderligere 11 sølvdenarer. 

- I weekenden 18. og 19. oktober blev et større område eftersøgt grundigt med metaldetektor, og der blev fundet flere mønter spredt over et større areal. Det samlede antal sølvdenarer i Udbyskatten er nu oppe på 87, oplyser museumsinspektør Jonas Christensen, Museum Sydøstdanmark. 

Den romerske denar var en sølvmønt, der blev anvendt som standardmønt i hele den antikke verden i århundrederne før og efter Kristi fødsel. Der er indtil nu fundet 87 sølvdenarer, hvoraf de fleste er af god bevaringstilstand. Mønterne har portrætter af romerske kejsere og med tydelige indskrifter.

Helle Horsnæs fra Den kgl. Mønt og Medaillesamling på Nationalmuseet har oplyst, at Udbyskatten umiddelbart ser ud til, at kunne sammenlignes med de tidlige denarskatte og at skatten er det tredje største fund af denarer på Sjælland.

Museum Sydøstdanmark foretager en udgravning af fundstedet, for at sikre at alle mønter i muldlaget bliver fundet.

03:42 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App