Guldgåsen fejrer 150 års jubilæum - men det er ikke den originale gås

Den forgyldte gås på toppen af Gåsetårnet i Vordingborg fylder torsdag 150 år og det går ikke ubemærket hen i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På toppen af Vordingborgs gamle borg, hvor Kong Valdemar Atterdag boede i 1300-tallet, sidder en lille guldgås tronende og kigger mod det preussiske rige. 

Helt lille er den dog ikke. 

Den måler knapt én gange én meter, men det kan man ikke se, når man står for foden af tårnet.

Gåsen har i dag siddet der i 150 år og det fejres med blandt andet skattejagt og gåsebryst, imens Prins Jørgens Garde spiller til.

Vordingborg har grundet sin kystnære beliggenhed engang været en meget vigtig dansk by. Kong Valdemar Atterdag boede på den mægtige borg, som i dag står i ruiner. Kun Gåsetårnet - ét tårn ud af i alt ni - står autentisk tilbage, da man på daværende tidspunkt ikke gik op i at bevare kulturarven.

quote Civile og lokale virksomheder startede en indsamling for at finde de 85.000 kroner, som behandlingen af gåsen kostede.

Berit Christensen, Museum Sydøstdanmark

Faktisk er flere af borgens oprindelige mursten blevet brugt til at bygge omkringliggende huse i området, fortæller Berit Christensen, som er Museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark. Flere af de solide, brændte mursten er eksempelvis blevet brugt til at bygge kældrene på Rosenfeldt Gods.

Hvor kommer gåsen fra?

Valdemar Atterdag modtog tilbage i 1367 krigserklæringer fra mange tyske hansestæder, som var sammenslutninger af byer, der dominerede handlen i Nordeuropa. Men dem gav han ikke meget for og satte en guldgås på toppen af tårnet, som en hån mod hansestæderne. Gåsen kiggede nemlig ned mod dem og skulle repræsentere, at han ikke var mere bange for hansestæderne, end han var for gæs.

Gåsens blik er rettet mod de tyske hansestæder og signalerer, at Danmark ikke er bange for de tyske naboer.
Gåsens blik er rettet mod de tyske hansestæder og signalerer, at Danmark ikke er bange for de tyske naboer. Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der er mere end 150 år imellem i dag og 1367, men det er der en forklaring på.

Gåsen var en gimmick

Gåsen, som fejres i dag, er ikke den originale gås, som Valdemar Atterdag opsatte på sin borg. Den oprindelige gås blev nemlig stjålet af den danske Konge, Erik af Pommern, da han stjal statskassen og stak af fra Kongeriet. Sagnet siger, at den ligger på havets bund et sted, efter Erik af Pommern kom til at tabe den i vandet.

Læs også
Prinsesse besøgte Botanisk Have i Vordingborg
Læs også
Prinsesse besøgte Botanisk Have i Vordingborg

Tårnet stod således uden nogen gås i godt 400 år.

 - Den gås, vi fejrer i dag, blev lavet og monteret i 1871, da man alligevel skulle udskifte tagkonstruktionen. Den store begivenhed var således det nye tag og ikke så meget gåsen. Senere er rollerne dog blevet byttet om, fortæller Berit Christensen.

Stor folkelig indsamling

Efter gåsens tronen i al vind og vejr i 100 år, var standen på byens vartegn blevet så dårlig, at den var nødt til at få en kærlig hånd for at overleve. Den skulle lueforgyldes, som er en særlig holdbar behandling, i Jylland for at kunne klare 100 år mere på toppen af Vordingborg. Men det var en dyr proces.

Efter lueforgyldningen i Jylland vendte gåsen atter næbet mod sin hjemstavn, Vordingborg.
Efter lueforgyldningen i Jylland vendte gåsen atter næbet mod sin hjemstavn, Vordingborg. Foto: Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

- Det var et stort borgerprojekt. Civile og lokale virksomheder startede en indsamling for at finde de 85.000 kroner, som behandlingen af gåsen kostede. Vordingborg Kommune og Nationalmuseet bidrog med den sum penge, der manglede, lyder det fra Berit Christensen.

Vartegnet kommer på toppen igen

Efter behandlingen i Jylland blev gåsen kørt tilbage til Vordingborg på ladet af en lastbil.

- Det blev en kæmpe folketing og der var stor opbakning fra borgerne, fortæller Berit Christensen. 

Gåsen blev kørt langsomt gennem Algade, til skue for befolkningen, på vej op til Gåsetårnet, hvor den igen skulle monteres.
Gåsen blev kørt langsomt gennem Algade, til skue for befolkningen, på vej op til Gåsetårnet, hvor den igen skulle monteres. Foto: Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

Det var en sand festdag i byen som tiltrak mange af byens borgere.

- En luebehandling holder cirka 100 år, fortæller Museumsinspektør Berit Christensen.

Der er altså chance for at se historien gentage sig om 50 år.

Her hejses den nyforgyldte gås forsigtigt op på sin plads på toppen af Gåsetårnet i 1971. Der var spændte tilskuere over hele ruinterrænnet.
Her hejses den nyforgyldte gås forsigtigt op på sin plads på toppen af Gåsetårnet i 1971. Der var spændte tilskuere over hele ruinterrænnet. Foto: Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

I 2021 er det ikke kun guldgåsen, der har haft jubilæum. 

Prins Jørgens Garde havde i september 75 års jubilæum og Historisk Botanisk Have kunne i sommer fejre 100 års jubilæum, hvor dronningens søster, Benedicte, gæstede haverne.

VIDEO: Sådan her ser guldgåsen ud på toppen af tårnet. Torsdag blev fuglens fødselsdag fejret.



Nyhedsoverblik