Gravede tilfældigt og fandt 350 gram trøfler

MIN HVERDAG: Over to omgange fandt familien Tønnesen i Pollerup på Møn i alt 350 gram trøfler i haven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag 11. september fortalte TV ØST og trøffelhunden Elfie, som fandt flere af de sjældne trøfler hos Dorte Goodwin i Nakskov. Og familien Tønnesen hørte i dagene efter i radioen, hvordan trøflerne trives bedst.

Det fik Astrid og Svend-Erik Tønnesens søn Ken Barlack til at gå ud i haven hos sine forældre i Pollerup på Møn og sparke lidt i jorden under et lindetræ. Det var forrige weekend for halvanden uge siden.

- Søreme så, om der ikke ligger noget, der bare ligner en jordknold. Men det er det ikke. Det er en trøffel - og pludselig finder vi flere. Ialt 200 gram, fortæller Ken Barlack. 

Han tog sit fund med ind i køkkenet hos sine forældre.

- Det lignede forkullet hundemøg, fortæller Astrid Tønnesen.

I den seneste weekend ledte familien så igen efter trøfler og fandt yderligere 100 gram.

Læs også: Trøffelhunden Elfie

- Vi forhørte os rundt omkring, om man kan afsætte trøfler nogle steder. Og det kunne vi på Frederiksminde i Præstø, fortæller Astrid Tønnesen.

Frederiksminde ville gerne aftage trøflerne

- Vi fik en henvendelse fra Ken Barlack her i weekenden. Ken havde hørt, at vi var interesserede i at bruge lokale trøfler, så han kontaktede os. Tirsdag aften kom de så forbi med trøflerne til os. Vi har i alt købt 200 gram, og forventer at bruge trøflerne til vores kokketræf 11. oktober, hvor der stadig er få pladser tilbage. Trøflerne er af arten Tuber macrosporum, fortæller Rie Schimmel fra Hotel Frederiksminde.

Sandsynligheden er lig nul

Ifølge svampeekspert Christian Lange, der arbejder på Statens Naturhistoriske Museum, er sandsynligheden for at finde trøfler, som det er sket i henholdsvis Nakskov og nu på Møn, lig nul.

- Det er kun det tredje kendte fund af denne trøffelart, Tuber Macrosporum, i Danmark. Det første var i 1989 på Thurø. Det næste i Nakskov i denne måned - og så det tredje for få dage siden på Møn, fortæller Christian Lange.

Han spekulerer i, at trøflerne tilsyneladende kan være mere almindelige end man går og tror.

- Vi må antage, at det er et godt trøffelår - og at de er en smule mere almindelige end vi gik og troede. Man finder dem ikke medmindre man specifikt leder efter dem.Men noget tyder på, at den trives godt i den sydøstlige del af landet, fortæller han.

Ud over de tre fund af Tuber Macrosporum i Danmark, så oplyser Christian Lange, at man derudover kender til tre fund i Tyskland, et i England og et i Polen - de seneste 100 år.