Gråbrunt eksporteventyr: På Læsø er de vilde med tang fra Sydsjælland

På Sydsjælland har vi en aktie i de berømte metertykke tang-tage på Læsø. Den lille ø i Kattegat har ikke selv ålegræs af den rette kvalitet, så det får de fra Møn, Bogø og Tærø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kurt Schierup er tanghøster fra Møn, og han og et par andre lokale firmaet har specialiseret sig i at levere Danmarks bedste ålegræs til hustage. Og det vil de gerne have på Læsø, der som det eneste sted i verden bruger tang på tagene.

- Vi er da stolte af, at vi kan skaffe tang af allerbedste kvalitet, siger den lokale tanghøster.

Hele dagen i dag blev en skibsladning ålegræs lastet i Stege Havn for i morgen at sætte kurs mod Læsø. I alt skal øboerne bruge 350 tons tang alene i år, hvilket er nok til 12 huse.

Oprindeligt var alle Kattegat-øens huse og gårde tænget med tang fra Læsø, men de seneste århundreder er det ene tangtag efter det andet forsvundet i takt med, at både håndværk og høst af ålegræs til tangtage blev vanskeligere og næsten gik i glemmebogen. 

Et af de klassiske Læsø-huse med tag af tang.
Et af de klassiske Læsø-huse med tag af tang.

Fonde hjælper

Projekt "Red Tangtagene" er nu med til at sikre en helt enestående kulturarv. Flere fonde har sammen med Slots- Og kulturstyrelsen bevilget 34 millioner kroner kroner til den første fase af redningsaktionen.

Det er som sagt tre leverandører fra henholdsvis Møn og Bogø, der skaffer de mange tons ålegræs.

Tidligere blev tangen høstet lokalt omkring Læsø. Men i 1930-erne fik ålegræsset en svampesygdom, der gjorde tangen kortere og porøs. Det er blevet bedre i dag, men ikke godt nok - og slet ikke på niveau med det, som de sydsjællandske tanghøstere kan præstere.

En skibsladning tang blev i dag lastet i Stege Havn for i morgen at sætte kurs mod Læsø. Materialet - ålegræs - kommer fra vores region, nærmere betegnet Møn, Bogø og Tærø - og tangen forvandles i løbet af foråret og sommeren til unikke tangtage på netop Læsø.

Nyhedsoverblik