Genbrugspladser frygter sprængstoffer

Hvert år evakueres 5 til 7 genbrugspladser her i landsdelen på grund af sprængfare. I dag har genbrugspladserne så en simpel bøn til kunderne: Lad de farlige

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så sent som i går måtte personalet evakuere en genbrugsplads på Møn og tilkalde politi og bomberyddere på grund af en 100 år gammel granat.

Det seneste halve år har de Vordingborg haft to episoder, hvor gamle granater er blevet indleveret som almindeligt affald. Det er ikke til at se om der er krudt I granaterne, så derfor er det hver gang samme procedure

- Vi skal af sikkerhedsgrunde lukke pladsen hver gang , og det er jo drønærgerligt, at vi må sende folk ud, siger Peter Mortensen, der er sikkerhedsrepræsentant på genbrugspladsen.

 

Finder du en gammel granat, og er du I tvivl om den er tømt for krudt eller ej, så er bønnen fra Vordingborg simpel:

- Lad den blive hjemme og ring i stedet til politiet, så må de afgøre, hvad der skal ske med den, lyder det fra Peter Mortensen.

I går måtte genbrugspladsen på Møn evakueres, fordi en gammel og tom granat var blevet stillet på pladsen.

Også indlevering af sprængfarlige kemikalier plager regionens genbrugspladser. I Næstved truede en kemikaliedunk f.eks. i maj måned med at eksplodere.

Allan Johansen er chef for 22 genbrugspladser, der hører unde AffaldPlus, og han fortæller at de i gennemsnit evakuerer 5 til 7 pladser om året på grund af sprængfare.

- Der er ofte tale om gamle granater som de seneste i Vordingborg og på Møn. Men vi finder også ulovligt fyrværkeri som f.eks. krysantemumbomber. Så er der også de tilfælde, hvor folk har blandet kemikalier i en dunk inden de aflevere det til os. Det kan af til være ret sprængfarlige blandinger, forklarer Allan Johansen.

Finder du noget sprængfarligt under hovedrengøringen opfordrer politiet til ikke at dumpe det på genbrugspladserne, og i stedet ringe til dem med det samme:

- Vi sigter ikke folk for overtrædelse af våbenloven, hvis de ringer om gamle granater eller våben, de har fundet, når de f.eks. er i gang med at rydde op i et gammelt dødsbo, fortæller vagtchef John Hochreuter Andersen fra Sydsjællands og Lolland Falsters politi.

 


Nyhedsoverblik