Genåbning i coronaens skygge - madkassen skal sprittes af og legepladsen er delt op i zoner

Travlheden har hersket i landets skoler og daginstitutioner frem mod genåbningen efter corona-nedlukningen, hvor der skal tages mange forholdsregler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er dagen før dagen – den helt store genåbning af en lang række børnehaver og skoler her i regionen – og alle steder har man arbejdet på højtryk for at forberede sig efter myndighedernes anvisninger.

Legetøjet skal vaskes to gange dagligt, børn skal være så meget ude som muligt og alle bør holde afstand.

quote Så får pædagogerne deres drikkedunk og madkasse, som bliver sprittet af og sat i køleskabet

Tove Ebbesen, leder af Bårse Børnecenter

Også i Bårse Børnecenter ved Præstø venter den nye, uvante hverdag – med mange nye regler – og det starter allerede, når børnene skal afleveres.

Her får forældrene besked på kun at gå ind en og en – resten må vente pænt udenfor med god afstand mellem sig.

- Når de kommer ind, så spritter de lige deres hænder, og så tager de overtøjet af deres børn, og så går de hen til den blanke streg og afleverer deres barn, forklarer Tove Ebbesen, leder af Bårse Børnecenter.

- Så får pædagogerne deres drikkedunk og madkasse, som bliver sprittet af og sat i køleskabet. Og så går man ud og vasker hænderne på barnet, så man er smittefri, når man kommer ind, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet

- Når de kommer ind, så spritter de lige deres hænder, og så tager de tøjet af deres børn, og så går de hen til den blanke streg og afleverer deres barn, forklarer Tove Ebbesen, leder af Bårse Børnecenter
- Når de kommer ind, så spritter de lige deres hænder, og så tager de tøjet af deres børn, og så går de hen til den blanke streg og afleverer deres barn, forklarer Tove Ebbesen, leder af Bårse Børnecenter Foto: Katja Højbjerg

I køkkenet er pædagog Anita Liljegren i gang med at vaske legetøj. Et af de mange tiltag, som er pålagt institutionerne for at kunne åbne igen.

- Vi skal jo gøre det hver dag med det legetøj, som vi har brugt, så derfor har vi taget al legetøjet ud fra stuen, og så er vores plan at tage det ind, som børnene skal lege med, og når de er færdige, så vasker vi det af og spritter det af.

Artiklen fortsætter under billedet

- Vi kan jo ikke lade være med at give et knus eller et kram. Er der et barn, der skal trøstes, så skal vi da lige ha' lov til at give dem et knus eller et kram, siger pædagog Anita Liljegren.
- Vi kan jo ikke lade være med at give et knus eller et kram. Er der et barn, der skal trøstes, så skal vi da lige ha' lov til at give dem et knus eller et kram, siger pædagog Anita Liljegren. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Meget af legen kommer til at foregå udenfor. Her bliver børnene delt ind i mindre legegrupper. Det har også været nødvendigt at tænke i alternative muligheder for at overholde myndighedernes anvisninger om at holde afstand.

Det kræver ekstra plads, forklarer Anita Liljegren:

- Vi gør det, at vuggestuen har i forvejen deres egen legeplads, hvor de kan være og en sansehave, så vi kan dele dem lidt op.

Imens går den mellemste gruppe på den lokale legeplads, der ligger på den anden side af vejen.

- Og de kommende skolebørn har fået lov til at være i klubhuset og hallen på den anden side af vejen.

Artiklen fortsætter under billedet

Meget af legen kommer til at foregå udenfor. Her bliver børnene delt ind i mindre legegrupper. Det har også været nødvendigt at tænke i alternative muligheder for at overholde myndighedernes anvisninger om at holde afstand.
Meget af legen kommer til at foregå udenfor. Her bliver børnene delt ind i mindre legegrupper. Det har også været nødvendigt at tænke i alternative muligheder for at overholde myndighedernes anvisninger om at holde afstand. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom pædagogerne har gjort meget for at hjælpe børnene til at holde afstand, så er der intet barn, der skal frygte for at savne et kram, hvis det bliver ked af det, siger Anita Liljegren:

- Vi kan jo ikke lade være med at give et knus eller et kram. Er der et barn, der skal trøstes, så skal vi da lige ha' lov til at give dem et knus eller et kram.

Men helt generelt er hun fortrøstningsfuld for første dag i coronaens skygge med mange nye regler:

- Jeg tænker, at vi godt kan forklare vores børn det, og så guider og vejleder vi dem, og viser dem vejen.

Foruden Vordingborg Kommune, hvor Bårse Børnecenter ligger, så åbner også Lolland, Næstved, Stevns, Sorø, Odsherred og Holbæk kommuner helt eller gradvist for daginstitutioner og skoler onsdag.

De øvrige kommuner i regionen åbner frem mod på mandag, med Ringsted, Slagelse og Guldborgsund som de sidste, få overblikket her.