Game of Stones: Ligger Danmarks tredjestørste sten på Møn?

På Møn ligger en sten begravet, som er så stor, at den måske kan blande sig med de største i landet. I dag undersøgte eksperter den nærmere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved første øjekast ser den måske ikke ud af så meget – faktisk ser den næsten lidt fesen ud.

Men stenen, der titter frem på en mark ved Store Lind på Møn, kan faktisk vise sig at være blandt Danmarks allerstørste. Derfor rykkede eksperter fra DTU Space og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i dag ud med avanceret måleudstyr for at finde ud af hvor meget sten, der gemmer sig under jorden.

Natasja Maj Rasmussen
Læs også
Drop Pokémon Go - og tag på rockhunting i Sorø
Natasja Maj Rasmussen
Læs også
Drop Pokémon Go - og tag på rockhunting i Sorø

- Vi har kigget lidt på den, og vi mener bestemt, det er granit. Dem er der mange af, og det er temmelig ordinært. Men det, der er rigtig spændende med den her sten, er, at den er meget, meget stor, siger Henrik Granat fra GEUS, der er initiativtager til målingen, og som i øvrigt også bestyrer hjemmesiden www.kæmpesten.dk. Her kan du på et kort se, hvor 119 kæmpesten kan findes rundt omkring i landet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er ikke meget af den store sten, der stikker op ad jorden.
Det er ikke meget af den store sten, der stikker op ad jorden. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Gravede i flere dage

Men tilbage til stenen på Møn. Den er tidligere blevet forsøgt befriet fra sit jordiske fængsel, fortæller Morten Flyvebom, som er nabo til stenen, og som sammen med Knud Petersen har indberettet stenen.

130924_Meteorit.jpg
Læs også
Sten i have er et mysterium
130924_Meteorit.jpg
Læs også
Sten i have er et mysterium

- For 25 år siden var godset (Marienborg, red.) trætte af, at de hele tiden stødte ind i stenen, når de pløjede og harvede. Så kom der en mand en morgen med en spade og en lille traktor og begyndte at grave. Han gravede, til det var frokost, kløede sig i nakken og kørte hjem. Så kom han efter frokost med en rendegraver, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

Knud Petersen (tv) og Morten Flyvebom (th).
Knud Petersen (tv) og Morten Flyvebom (th). Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST
Cirka så stor her husker Morten Flyvebom, at den synlige del af stenen var, da den kortvarigt var gravet fri.
Cirka så stor her husker Morten Flyvebom, at den synlige del af stenen var, da den kortvarigt var gravet fri. Foto: Privatfoto

Men heller ikke en rendegraver var nok, og to dage efter kom manden tilbage med forstærkning i form af en gravko på larvefødder.

quote De kiggede på den og overvejede, om de kunne sprænge den væk, men det turde de ikke, fordi den ligger for tæt på mit hus

Morten Flyvebom, nabo til den store sten, Store Lind, Møn

- Så gravede de i to dage, indtil der kom et kæmpestort hul og en kæmpestor sten frem. De kiggede på den og overvejede, om de kunne sprænge den væk, men det turde de ikke, fordi den ligger for tæt på mit hus. Og så fyldte de bare jord på stenen igen, siger Morten Flyvebom.

Meteor_2.jpg
Læs også
Fandt mystisk sten i haven - den stammer fra det ydre rum
Meteor_2.jpg
Læs også
Fandt mystisk sten i haven - den stammer fra det ydre rum

Godt for Møn - skidt for Lolland

I dag var det dog ikke store gravemaskiner, der var i gang på marken. DTU Space havde nemlig taget et ganske særligt apparat med for at kunne vurdere stenens faktiske størrelse.

- Det er et gravimeter. Det måler, hvor meget jordens tyngdekraft er med en nøjagtighed på 10 milliardtedele. Det kan måle, om stenen er nede under os, eller om den ikke er. Det kan bestemme stenens masse, siger René Forsberg, der er professor hos DTU Space.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dette gravimeter kan måle stenens størrelse.
Dette gravimeter kan måle stenens størrelse. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hvis stenen er så stor, som Morten Flyvebom husker, da han så den, kan den faktisk ende med en titel som Danmarks tredjestørste sten og dermed vippe Høvængestenen på Lolland ud af medaljekampen.

quote Vi kalder det Game of Stones. Jeg synes bare, det er supersjovt med store sten

Henrik Granat, GEUS, initiativtager til målingen

- Det vil være godt for Møn, hvis den her sten går hen og snupper tredjepladsen. Men det vil selvfølgelig være lidt synd for Lolland, for så ryger Høvængestenen ned på den dér trælse fjerdeplads, siger Henrik Granat.

Og kampen mellem de store sten har fået et helt særligt navn blandt de eksperterne.

- Vi kalder det Game of Stones. Jeg synes bare, det er supersjovt med store sten, siger Henrik Granat.

Sten med kryds
Læs også
Tegn på indbrud? Minna fandt mystisk sten i indkørslen
Sten med kryds
Læs også
Tegn på indbrud? Minna fandt mystisk sten i indkørslen

Fortæller om indlandsisen

Der er dog også ren videnskabelig begejstring at finde i undersøgelserne af stenens størrelse.

quote Man kan tænke på, at den er flyttet her med indlandsisen. Det giver en fornemmelse af, hvilke kræfter der har været på spil, dengang Danmarks landskab blev skabt

Henrik Granat, GEUS, initiativtager til målingen

- Så får vi en lille brik til det puslespil, der handler om, hvor har indlandsisen bevæget sig henne. Og hvor er indlandsisen kommet fra. Det har man rimelig styr på fra andre kilder, men altså en stor sten, som er af en kendt bjergart, den er så også en brik til at underbygge nogle af de teorier, vi har, siger Henrik Granat.

- Sten, der er store, er bare imponerende og tunge, og man kan tænke på, at den er flyttet med indlandsisen. Det giver en fornemmelse af, hvilke kræfter der har været på spil, dengang Danmarks landskab blev skabt.

Lige ved Camønoen

Og så kan det da også være, at den store sten på marken ved Store Lind kan få hevet lidt turister til området. Det håber i hvert fald Morten Flyvebom og Knud Petersen.

- Den ligger meget belejligt sådan set. For det er jo Camønoen, der går der. Det ville jo være en del af turen for dem, der vandrer, siger Knud Petersen.

Skulpturpark
Læs også
To måneder efter åbning af skulpturpark: kunstværker smuldrer i vintervejret
Skulpturpark
Læs også
To måneder efter åbning af skulpturpark: kunstværker smuldrer i vintervejret

- Vi tænker også, hvordan søren vi kan tjene nogle penge på det. Derfor ansøger vi om at lave en iskiosk, og naboen vil have en pølsebod. Det må vi gøre, slutter Morten Flyvebom.

Der går lidt tid, før vi finder ud af, hvor stor stenen er. Eksperterne skal først se nærmere på tallene.

Danmarks største sten er Dammestenen mellem Nyborg og Svendborg på Fyn. Den er anslået til at veje 1.000 ton.

 


Nyhedsoverblik