¨

Fugleart var næsten udryddet i Danmark - nu er der udklækket 17 unger

01:02

Den Store Skallesluger var som ynglefugl næsten udryddet i Danmark - men efter ihærdig opsætning af redekasser er bestanden af ynglepar nu tidoblet Video: TV2 ØST

17 unger af arten stor skallesluger tog - bogstaveligt talt - springet fra rede til det fri i torsdags. Det skyldes nogle helt særlige redekasser.

I Hårbølle på Møn har Carsten Bechs fuglekasser båret frugt. Eller unger, om man vil.

Det er en fantastisk følelse at se de små væsener flyve af sted

Carsten Bech

- Vi har nogle redekasser til skalleslugere, som før i tiden var en truet art, men blev fredet i 2014, hvor Dansk Ornitologisk forening og nogle kommuner samarbejdede om at sætte nogle redekasser op, fordi der mangler jo grantræer, som de normalt ruger i, siger han til TV2 ØST.

Stor Skallesluger (Mergus merganser)

  • Den store skallesluger er en almindelig vintergæst i Danmark og en sjælden ynglefugl. Den er noget større end gråanden og har en anden profil.
     
  • Hannen i pragtdragt kendes let på det metalgrønne hoved, det lange røde næb med den tydelige krog og den generelt svagt laksefarvede, lyse fjerdragt. Hunnen er mere diskret med grå overside og et mørkebrunt hoved. Især hunnen kan forveksles med toppet skallesluger, men kendes fra denne på bl.a. tydelig hvid strube og mere kontrast mellem hoved og hals.
     
  • På den store skalleslugers menu står fisk. Den er ikke uden kulinarisk sans; i Danmark lever den således af ål. Andre steder i Skandinavien lever den af laksefisk, hvilket før i tiden har ført til, at man har bekæmpet arten. Flokke af store skalleslugere kan arbejde sammen, hvilket gør dem til ret effektive fiskere.
     

Kilde: DOFbasen - Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) database over observationer af fugle

Se mere

17 unger fløj fra reden

Carsten Bech kommer fra Møn, og i april måned satte han fuglekasser op i håb om at der ville komme skallesluger-unger ud af det, og det gjorde der sørme.

- Det var i forgårs, at ungerne klækkede og røg ud af kassen og drog ud over vandet sammen med deres mor, siger Carsten Bech.

Artiklen fortsætter under billedet.

I torsdags fløj 17 unger af arten Skallesluger fra reden og ud over vandet ved Hårbølle på Møn. Foto: TV2 ØST

17 unger af arten stor skallesluger tog - bogstaveligt talt - springet fra rede til det fri torsdag.

Det er tæt på vandet, der er tilpas store træer, og så er der relativ roligt her

Carsten Bech

Netop i Hårbølle ved vandet er der et særligt godt klima for at opsætte fuglekasserne.

- Det er tæt på vandet, der er tilpas store træer, og så er der relativ rolig her, siger han.

Var ikke selv hjemme

Arten har været truet i Danmark, men har oplevet stor fremgang. Ikke mindst fordi der de seneste år er sat flere hundrede fuglekasser op langs Stevns kyst og I sydhavsområdet til fordel for den store andefugl. Blandt andet i Hårbølle hos Carsten Bech, der dog ikke selv var hjemme til at se ungerne forlade reden.

- Min kone ringede til mig og sagde, ungerne kommer. Der stod hun oppe på altanen. Heldigvis med telefonen, klar til at filme, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Carsten Bech her, der her sat 17 redekasser op i området. Foto: TV2 ØST

- Det var lidt ærgerligt, at jeg ikke var der selv. Hun griner meget af mig, fordi jeg bruger så meget tid foran vinduet på bare at sidde og kigge. Men nu har hun fået en forståelse af, hvorfor. Det er en fantastisk følelse at se de små væsener begive sig af sted.

- Det er fantastisk

Det har krævet tålmodighed og ventetid, men det er det hele værd, når man kan se ungerne bliver udklækket.

-Jeg synes, det er fantastisk. Jeg bruger meget tid på at holde øje med, hvor de flyver til, hvor de flyver fra, hvor længe de er derinde og sjusser mig frem til, hvor længe de er i gang med at ruge. Der går 32-34 dage, så kommer ungerne. Det er ventetiden værd, siger Carsten Bech.

Der går 32-34 dage, så kommer ungerne. Det er ventetiden værd

Carsten Bech

Carsten Bech er ikke i tvivl om, hvad der skal ske med redekasserne i fremtiden:

- Jeg beholder dem. Hvis jeg finder nogle andre steder, sætter jeg flere kasser op. Jeg prøver at snakke med naboerne om vi kan få lov til at sætte en kasse eller to op der, hvis de har egnede træer.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: TV2 ØST

Den store skallesluger har været totalfredet i Danmark siden 2014.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App