¨

Frustreret entreprenør efter dieseltyveri - traktor ødelagt for tusindvis af kroner

Entreprenør Hans Erik Nielsen tager ny metode i brug for at forebygge dieseltyveri. Tyvene er gået over til at bore hul i tanken, og det koster dyrt.

Hans Erik Nielsen foran den maskine, der blev tappet for diesel forleden. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Forleden skete det igen. En af Hans Erik Nielsens skovmaskiner var over natten blevet rippet for diesel. 200 liter brændstof var stjålet via et hul, som brændstoftyvene havde boret i tanken.

Det er så usselt og mangel på respekt. Jeg fatter ikke, man vil gøre sig til tyv for 200 liter diesel

Hans Erik Nielsen, indehaver af Skovbyholm Grønt

- Problemet er, at de ødelægger for langt mere end værdien af den diesel, de stjæler. De borer et hul langt nede på tanken, og så tapper de dieslen i dunke. Hvis der er mere diesel i tanken, end de har dunke til, lader de bare resten løbe ud på jorden, fortæller Hans Erik Nielsen, indehaver af Skovbyholm Grønt.

- Det er så usselt og mangel på respekt. Jeg fatter ikke, man vil gøre sig til tyv for 200 liter diesel, tilføjer han.

Førhen brugte tyvene at suge dieslen op af tanken med en slange. Men efter flere og flere entreprenørvirksomheder har fået installeret en særlig lås på tanken, er der gået trend i at bore hul for at få dieslen ud.

Tyveri koster 35.000 kroner

Hans Erik Nielsen er frustreret over tyverierne. Prisen for reparation af tanken koster alene 22.000 kroner. Men før han har maskinen tilbage i skoven, er det økonomiske tab løbet op i 35.000 kroner.

Tyveri af diesel sker jævnligt fortæller han. Forrige år fik han fået stålet i alt 7.000 liter diesel.

- For et halvt år siden ændrede vi procedure, så vi ikke tanker maskinerne til fyraften, ligesom vi kun tanker maskinerne, med det, vi forventer at bruge i løbet af dagen, fortæller Hans Erik Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var i tanken her, at dieseltyve borede et hul og stjal 200 liter diesel. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Alligevel er tyverierne fortsat.

Kameraer bliver sat op

Derfor er Hans Erik Nielsen gået skridtet videre. Han har besluttet sig for at investere i overvågning til maskinerne. Prisen for dette er 14.000 kroner per skovmaskine.

- Det er fantastisk, hvad teknikken kan i dag. Billeder, optaget om natten, er klare som i dagslys. Vi får også en sms, som advarer os, hvis noget bevæger sig indenfor 30 meter af køretøjet.

Nyheden har han valgt at sende ud på Facebook i håb om at afskrække andre, som skulle finde på at stjæle diesel fra en af Skovbyholm Grønts 12 maskiner.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er helt vildt, den er nået ud til 11.000. Jeg håber, det sender et signal om, at Skovbyholm Grønt har overvågning, og folk så holder sig fra at stjæle diesel hos os.

Hans Erik Nielsen vil også tage fat i politiet, men han er bange for, at politiet ikke har ressourcer til at opklare dieseltyveri.

- Vi er lovlydige mennesker, men i længden kan vi ikke leve med det her. Så må vi jo offentliggøre billederne af gerningsmændene selv, siger han og tilføjer:

- Jeg er villig til at tage den straf, det måtte give. Det kan ikke blive dyrere end prisen for reparationer efter tyveri. Der er ingen forsikringer, som dækker den her slags skader.

Artikel fortsætter under billedet.

Det har koster Skovbyholm Grønt i alt 35.000 kroner for entreprenørmaskinen var tilbage på arbejde igen efter reparation. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Foreløbigt har Hans Erik Nielsen lovet en dusør på 5.000 kroner, til den der kan komme med oplysninger, som fører til opklaringen af det seneste tyveri.

Hos Sydsjælland og Lolland-Falster Politi registrerede man i 2019 mellem 5 og 31 tyverier om måneden i løbet af året. År til dato har politiet fået fire anmeldelser. Tallet dækker over alt fra folk, der kører fra en regning på en tankstation, tyveri fra opbevaringstanke, tyveri fra lastbiler, traktorer og gravemaskiner samt tyveri fra biler og knallerter.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App