Frustreret borgmester før ø-møde med Inger Støjberg: Drop planerne på Lindholm

Udlændingeministeren besøger fredag øen Lindholm, hvor udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle skal sendes ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kom som et chok for de lokale, erhvervsdrivende og byrådspolitikerne i Vordingborg Kommune, da regeringen sammen med Dansk Folkeparti for en uge siden præsenterede finansloven.

I finansloven var der nemlig planer om at oprette et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt, hvor udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle skal flytte ud på i løbet af 2021.

quote Der er potentielt mange hundredetusinde borgere, der kan blive berørt af det her

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Den beslutning har gjort borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), så frustreret, at han sendte et åbnet brev i protest mod regeringens beslutning.

Brevet har efterfølgende fået udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at reagere. Derfor skal hun i dag, fredag, mødes med Mikael Smed for at diskutere beslutningen om at omdanne den nuværende forsøgsstation for mund- og klovsyge på den isolerede ø til et udrejsecenter.

- Jeg skal stille hende nogle spørgsmål omkring den proces, der har været, og hvad der ligger bag tankerne om at oprette et udrejsecenter på Lindholm, siger Mikael Smed

LÆS BORGMESTERENS BREV TIL MINISTRENE

- Når hun så argumenterer for placeringen på Lindholm, skal jeg forklare hende, hvorfor det ikke er verdens bedste idé. Mit budskab til hende (Inger Støjberg red.) er, at man ikke har fundet et isoleret sted. Man har faktisk fundet et sted, der inden for meget kort transporttid er et lokalsamfund med over 2.000 borgere og et kollektivt transportnetværk, som strækker sig til langt op på Sjælland. Så der er potentielt mange hundredetusinde borgere, der kan blive berørt af det her, fortæller Mikael Smed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

Borgmester: Det er grotesk

Hvad håber du at få ud af mødet med udlændingeministeren?

- Jeg håber, at Inger Støjberg får lidt med hjem i bagagen til at reflektere over, så når vi mødes igen og snakker videre inden tredjebehandlingen, så kan det være, der bliver ændret lidt på den her løsning, svarer Mikael Smed.

Forventer du, at beslutningen om at placere et udrejsecenter på Lindholm kan blive ændret?

- Det håber jeg. Jo mere vi får talt om det, og jo mere grotesk det i virkeligheden ser ud til at være, jo sund fornuft håber jeg, der kan komme ind i debatten, svarer Mikael Smed og fortsætter:

NYT UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

- Jeg forventer ikke, at hun (Inger Støjberg red.) aflyser hele beslutningen og lover mig alt muligt i dag, det forventer jeg ikke. Men jeg forventer, at hun tager det til efterretning og reflekterer over det, så hun kommer frem til, at det er en skidt løsning, det håber jeg.

Mikael Smed og Inger Støjberg skal mødes fredag ved frokosttid, hvorefter udlændingeministeren selv tager en tur ud til øen Lindholm, som om tre år skal huse cirka 100 afviste asylansøgere.