Frivillige kan nå frem før ambulancen

Bogø og Farø har nu fået et frivilligt 112 Akuthjælperteam. Dermed har Region Sjælland 12 hold akuthjælpere, som holder til i yderområder

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De skal kunne hjertemassage, mund-til-mund og anden førstehjælp.

-  De har noget udstyr og en uddannelse, som gør, at skulle der ske en alvorlig ulykke, så er de klædt på til at hjælpe og være forposten for ambulancen, fortæller Karsten Strange, som er paramediciner og har undervist 12 nye akuthjælpere på Bogø og Farø.

Kan redde naboen

Alle 12 akuthjælpere bor på de to øer, så hvis en medborger ringer 1-1-2 vil der som regel altid være mindst en, der er hjemme og kan nå hurtigt frem - før ambulancen

- Man kan være den, der gør, at naboen lever videre i morgen. Det synes jeg da er ret fedt, fortæller Johnny Jensen, som er en af de nye akuthjælpere.

Lange udrykningstider

Foruden de frivillige på Bogø og Farø er der elleve andre akuthjælperteams i Region Sjælland. De ligger alle i yderområder, hvor det kan tage længere tid for ambulancerne at nå frem

På Bogø er udrykninsgtiden i gennemsnit 13 minutter - cirka seks minutter længere end den gennemsnitlige udrykningstid i hele Region Sjælland.

Frygter dødsfald

Ingen af de nye akuthjælpere kan huske en situation, hvor ambulancen nåede frem for sent, men de frygter at det kan ske.

- Ved hjertestop for eksempel, der er den øjeblikkelige hjælp, du kan yde nu og her, den, der faktisk kan redde liv. Så ved at VI i løbet af ganske få minutter kan give hjertemassage, så kan vi nå at redde liv, inden ambulancen når frem, siger Johnny Jensen.

Det akuthjælperhold, der har haft flest udkald sidste år, er det hold, der holder til på Orø nord for Holbæk. De var ude til 20 akutsituationer.


Nyhedsoverblik