¨

Frie Skoler støtter anke: Præstø-dom er uklar

Foto: TV ØST

Friskolernes skoleledere støtter Lundby Efterskoles forstanders beslutning om at anke Præstø-dommen.

Uklar og uden sammenhæng.

Sådan udtrykker formanden for Frie Skolers Ledere, Mogens Lorentzen, sig om dommen i Præstø-sagen. Derfor bakker formanden, der organiserer lederne på efterskoler og frie grundskoler, op om forstander Truels Truelsens anke onsdag.

- Der er i byretsdommen ingen sammenhæng mellem forstander Truels Truelsens håndtering af reglerne for sikkerhed og hændelserne omkring den tragiske ulykke, siger Mogens Lorentzen.

Uklar dom

- Dommen er endvidere uklar, idet der ikke skelnes mellem skolens og forstanderens ansvar. Ansvaret behandles under ét. Det skaber usikkerhed om ansvarsfordelingen på skolerne, fortæller han.

Forstander for Lundby Efterskole Truels Truelsen blev ved Retten i Nykøbing Falster idømt betinget fængsel i 60 dage for uagtsom legemsbeskadigelse samt overtrædelse af lov om sikkerhed til søs ved ulykken på Præstø Fjord i februar 2011.

Samtidig blev han frakendt retten til at undervise i sejlsport i tre år. Institutionen Lundby Efterskole blev idømt en bøde på 250.000 kroner.

Små fejl gav hård dom

Formand for Frie Skolers Ledere mener, at dommen er rimelig for efterskolen, mens Truels Truelsen ikke kan holdes ansvarlig for ulykken.

- Der er ingen årsagssammenhæng mellem forstanderens håndtering af sikkerhedsforanstaltningerne og hændelserne omkring ulykken og dens omfang, fortæller Mogens Lorentzen.

- Samtidig er dommen principiel. Det er første gang, en skoleleder er blevet anklaget for en ulykke, han ikke selv er direkte involveret i, siger formanden.

Han mener også, at dommen skaber usikkerhed om, hvorvidt skolen eller lederen har ansvaret, fordi dommen ikke skelner mellem disse.

Lundby Efterskole erkender ansvar

Lundby Efterskole har erkendt det juridiske ansvar for uagtsom legemsbeskadigelse på de syv elever, som pådrog sig alvorlige, varige mén i det iskolde vand.

Ulykken skete i februar 2011, da de to lærere og 13 elever fra Lundby Efterskole forsøgte at vende efterskolens dragebåd, som dermed kæntrede, og besætningen faldt over bord og ned i det blot to grader varme vand.

Flere elever fik hjertestop i det kolde vand, mens andre kæmpede sig op på isflager, inden de blev reddet af helikoptere og redningsbåde.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App