¨

Fra jord til bord: Efter halvt års forberedelse leverer køkkenhave på højskole nu gourmetgrøntsager

00:41

Gartner og tidligere højskolelev David Rosen fylder mange bakker med friske grøntsager. Video: Bue Bukh - TV2 ØST

Idrætshøjskolen Bosei og michelinrestauranten på Hotel Frederiksminde står bag køkkenhaven.

- Det er en hestebønnetop med flotte, hvide blomster. Dem putter de på tallerken og spiser på Frederiksminde og Rønnede Kro. 

- Og her har vi glaskål. Dem høster vi lidt små, så de kan portionsanrette dem. 

Klokken er lidt i syv en tirsdag morgen i juni, og David Rosen har allerede jord under neglene. 

Han går på et afmærket areal på Idrætshøjskolen Bosei ved Præstø i morgensol og komplet stilhed og plukker friske grøntsager.

Arealet har tidligere været en fodboldbane til højskolens elever, men er nu omdannet til dyrkning af gourmetgrøntsager, som sendes videre til blandt andre michelinrestauranten på Hotel Frederiksminde og Rønnede Kro.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Arealet blev tidligere brugt til en fodboldbane.  Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

I vinters begyndte arbejdet med at omdanne arealet til en grøntsagshave, som kom i stand gennem et samarbejde med Jonas Mikkelsen, der er køkkenchef på Hotel Frederiksminde. 

Nu har sol, vand og god kompost gjort deres, i stedet skal flid og timing sikre, at de friske vare kommer frem.

Højskoleeleverne har på grund af coronakrisen ikke været med i marken, men David Rosen har ikke spildt tiden.

- Den her persille, den er sået mellem blomkål for at se, om vi kan få udnyttet pladsen lidt bedre, siger han, mens han går og høster. 

Efter tirsdagens høst blev grøntsagerne blandt andet kørt til Rønnede Kro. TV2 ØST fulgte tilberedningen af maden. Se eller gense indslaget her:

02:55

 

Luk video

Håbet er at tiltrække elever

Selv var han engang elev på skolen, og han tror, at han på sigt har noget, der kan trække de unge til, og måske også få dem til at vælge gartnerfaget.

- Den her måde, vi dyrker på, er lige til at gå til for ungdommen. Man skal ikke investere i maskinparker og kæmpe lader. Det her er små bygninger og håndredskaber, siger han.

Da klokken nærmer sig ti, er dagens høst slut. Nu skal varerne af sted, så de, der har bestilt dem, kan få fingrene i dem. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Grøntsagerne leveres blandt andet til Rønnede Kro, som sender dem videre ud til gæsterne.  Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

På Rønnede Kro bliver grøntsagerne modtaget med stor glæde.

- Man bliver bare glad. Det fås jo ikke bedre, siger køkkenchef Anders Holst Nielsen. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App