Forsker roser kommune for tilbud til ledige: - En individuel indsats er det, der virker

I Vordingborg har de held med at få flere langtidsledige i arbejde med en særlig model. En arbejdsmarkedsforsker roser dem for at tænke langsigtet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Vordingborg Kommune har de muligvis fundet løsningen på, hvordan man får ledige og kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det handler om at skræddersy individuelle forløb for de ledige og give dem belønninger undervejs.

Den metode får ros af en arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet. Professor Thomas Bredgaard forsker blandt andet i aktivering, beskæftigelsespolitik og det rummelige arbejdsmarked på Institut for Statskundskab.

Han roser kommunen for at sætte ind med en langsigtet plan.

- Jeg synes umiddelbart, at det lyder som en rigtig god idé. De gør i hvert fald to ting, som har været en mangelvare på beskæftigelsesområdet i flere årtier efterhånden. De tænker langsigtet og de bruger uddannelse i beskæftigelsesindsatsen, siger Thomas Bredgaard.

Jeannette Kristensen
Læs også
Jeannette var arbejdsløs i otte år - særlig model hjalp hende i arbejde
Jeannette Kristensen
Læs også
Jeannette var arbejdsløs i otte år - særlig model hjalp hende i arbejde

Model gør langtidsledige arbejdsparate

Vordingborg Kommune har udviklet deres egen Vordingborg-model, hvor de gør langtidsledige arbejdsparate med særlige, individuelle forløb.

Det handler om at give de langtidsledige motivation til at droppe jobcentret og kontanthjælpen for at få fast job i kommunens plejecentre.

Og Thomas Bredgaard mener, at det er godt, at kommunen tænker på denne måde. Der har nemlig førhen været en tendens til at gøre det modsatte på beskæftigelsesområdet.

- Man har tænkt meget kortsigtet. Man tror, man med hjælp af fire ugers praktikforløb kan få selv langvarige kontanthjælpsmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet. Og det har ikke virket særlig godt, siger Thomas Bredgaard.

Lokker ledige med belønninger

Den nye metode har kommunens folk brugt siden 2016. Her hjælper de langtidsledige med at komme i virksomhedspraktik, job i løntilskud og så videre, men forskellen er, at de samler delene i et trappelignende forløb.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Trappen indeholder en række elementer fra jobcentrene og bliver nu adopteret i andre sjællandske kommuner
Trappen indeholder en række elementer fra jobcentrene og bliver nu adopteret i andre sjællandske kommuner Foto: TV2 ØST

Målet er, at flere uddanner sig til sosu-hjælpere og -assistenter. Og her lokker kommunen med belønninger undervejs. Blandt andet lover de dem en studieplads og god voksenelevløn i et 20 ugers langt grundforløb i stedet for SU.

- Det er interessant at se, hvordan man bruger sådan en trappestigemodel, hvor man giver nogle belønninger undervejs til deltagerne. Det tegner meget perspektivrigt, siger Thomas Bredgaard.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det giver især god mening, at man nærmest følger den langtidsledige i hånden ind på arbejdsmarkedet.

Det betyder nemlig, at der er større chance for, at den ledige vil blive på jobbet, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

- Fra forskningen ved vi, at en individuel og intensiv indsats i forhold til den enkelte er noget, der især virker, når vi taler om langtidsledige. Der dur de her kortsigtede løsninger sjældent, siger han og forsætter:

- At der er udsigt til, at man kan blive fastansat bagefter, er for mange en stor motivationsfaktor, ligesom du får nogle formelle kompetencer.

Model kan levere lovende resultater

Ifølge Thomas Bredgaard lyder modellen til at kunne levere nogle lovende resultater. Han vil dog tage det forbehold, at han ikke selv har set en evaluering af modellen, men kun Vordingborg kommunes eget pressemateriale.

Det er ifølge kommunen lykkedes at vende udviklingen med den nye model. Ud af dem, der startede i virksomhedspraktik før hen, fik ti procent en ansættelse med løntilskud eller ordinært, ufaglært job. I dag er tallet nået op på 90 procent.

- Det lyder jo overvældende, men der kan tal jo godt være lidt taknemmelige i forhold til, hvad man måler, og hvem det er, man har sammenlignet, siger han og tilføjer:

- Men hvis det står til troende, så er det interessant ved Vordingborgmodellen at man prøver at tænke langsigtet og bruge uddannelse.

Mangel på SOSU’er i fremtiden

Det vil blive mangel personale på social- og sundhedsområdet i fremtiden ifølge arbejdsmarkedsforskeren, og nogle steder er der allerede mangel på dem.

Det bekræfter tal fra fagforbundet FOA. Tilbage i februar sidste år beskrev FOA, hvordan der er behov for op mod 40.000 sosu-ansatte ude i kommunerne i 2026 på landsplan. Det skyldes, at der vil komme flere ældre over 80 år i fremtiden.

Men her tror Thomas Bredgaard, at Vordingborg-modellen kan være en god løsning på de manglende sosu’er.

- Jeg kan ikke se, hvorfor modellen ikke skulle være holdbar. Det kræver selvfølgelig, at der er nogle til strækkeligt motiverede deltagere, men det virker ikke som et problem. Så skal der være nogle fremsynede politikere og embedsmænd, der er villige til at investere på beskæftigelsesområdet i forhåbning om, at det giver afkast på sigt.

Hvem kan bruge Vordingborg-modellen

- Alle uden en sundhedsfaglig uddannelse kan søge ind på forløbet.

- Hvis man har en højere uddannelse, skal den være ubrugt i omkring fem år, før man kan blive del af ordningen.

 

Kilde: Ulla Krøger, distriktsleder i Vordingborg Kommune 


Nyhedsoverblik