Fornem hæder til køkkenchef – udpeget som én blandt få ikoner til sit fag

Den danske spiseguide hædrer fra tid til anden dansk gastronomis største kokke. Blandt dem er nu Vivi Schou, tidligere køkkenchef, Babette i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gennem 28 år har Vivi Schou stået ved roret i køkkenet på Restaurant Babette i Vordingborg som køkkenchef, hvor hun var med til at sætte restauranten på landkortet blandt de bedste.

Flere gange har hun høstet hæder for sit arbejde, og nu har hun modtaget den helt særlige Ikon-pris, som uddeleles af Den danske spiseguide.

Kun 15 andre nulevende kokke har i forvejen denne pris – og ifølge Bent Christensen, der er redaktør for Den danske spiseguide, er der ingen tvivl om, hvorfor prisen denne gang går til Vivi Schou:

quote Hun har ikke bare hvilet på laurbærrene hun har været nødsaget til og kunnet formå at leve op til alle de unge kokke

Bent Christensen, redaktør, Den danske spiseguide

- Vivi opnåede sammen med Henrik (Pedersen red.) første gang, at blive årets restaurant i 1998, siger han og forklarer, at på dette tidspunkt var dansk gastronomi endnu ikke kommet på verdenskortet.

Siden er det buldret frem med topkokke i Danmark, som har vundet verdensmesterskaber, og dermed sat Danmark på verdenskortet og skabt anerkendte restauranter landet over.

Gennem årtier har en række af dansk gastronomis største ildsjæle dannet forbillede for både yngre og ældre kollegaer og ikke mindst opretholdt et højt niveau gennem hele deres lange karriere - og nu er Vivi Schou blevet udpeget som én af dem af Den danske spiseguide.
Gennem årtier har en række af dansk gastronomis største ildsjæle dannet forbillede for både yngre og ældre kollegaer og ikke mindst opretholdt et højt niveau gennem hele deres lange karriere - og nu er Vivi Schou blevet udpeget som én af dem af Den danske spiseguide. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- I den periode, hvor Danmark er buldret frem, der har Vivi (Schou red.) forstået at holde ikke alene niveauet, men følge med så Babette for fire år siden blev kåret til årets restaurant i Danmark for anden gang, siger redaktøren og tilføjer:

- Det er en kæmpe præstation – hun har ikke bare hvilet på laurbærrene, hun har været nødsaget til og kunnet formå at leve op til alle de unge kokke og følge med, så hun kunne vinde igen – det er helt utroligt.

quote Hvis bare du holder fanen højt og arbejder intenst med dine leverandører og har dygtige medarbejdere, som du sørger for er engagerede – så kan alt lade sig gøre

Vivi Schou, tidligere køkkenchef, Restaurant Babette

I 30 år var Vivi Schou køkkenchef på Restaurant Babette. Hendes kokkekunst gjorde den hurtigt til en succes, der opnåede stor anerkendelse.

- Hun går til råvarerne med en klassisk indstilling, men har ikke glemt at leve i tiden, og det gør, at hun har fulgt med tiden, fortæller Bent Christensen videre.

- I den periode, hvor Danmark er buldret frem, der har Vivi forstået at holde ikke alene niveauet, men følge med så Babette for fire år siden blev kåret til årets restaurant i Danmark for anden gang, siger Bent Christensen, redaktør for Den danske spiseguide, om motivationen for Vivi Schous hæder.
- I den periode, hvor Danmark er buldret frem, der har Vivi forstået at holde ikke alene niveauet, men følge med så Babette for fire år siden blev kåret til årets restaurant i Danmark for anden gang, siger Bent Christensen, redaktør for Den danske spiseguide, om motivationen for Vivi Schous hæder. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Vivi Schou blev uddannet i 80'erne på nogle af de fineste restauranter i København. Her mødte hun Henrik Pedersen. De to åbnede restaurant Babette i 1991, som altså siden er blevet kåret to gange som årets restaurant i Danmark. Senest i 2017. 

Et dødsdømt projekt

I årernes løb har også flere af restaurantens mange elever fået fornemme priser og er blevet store navne i branchen.

Vivi Schou blev uddannet i 80'erne og åbnede i 1991 Restaurant Babette, som hun drev sammen med Henrik Pedersen frem til 2019.
Vivi Schou blev uddannet i 80'erne og åbnede i 1991 Restaurant Babette, som hun drev sammen med Henrik Pedersen frem til 2019. Foto: TV2 ØST/Arkiv

- Det, at vi har lavet en restaurant med så højt et niveau, beliggende i Vordingborg – hvilket var dødsdømt fra starten af – har bevist, at hvis bare du holder fanen højt og arbejder intenst med dine leverandører og har dygtige medarbejdere, som du sørger for er engagerede – så kan alt lade sig gøre, fortæller Vivi Schou i dag til TV2 ØST.

Flere prominente gæster har gennem årene lagt vejen forbi restauranten i Vordingborg – her i blandt det svenske kongepar i 2011.

I 2011 lagde det svenske kongepar vejen forbi Restaurant Babette: - Vi kom tilfældigvis forbi her – vi kommer sydfra og er på vej hjem til Sverige, sagde kong Carl Gustav i den forbindelse til TV2 ØST.
I 2011 lagde det svenske kongepar vejen forbi Restaurant Babette: - Vi kom tilfældigvis forbi her – vi kommer sydfra og er på vej hjem til Sverige, sagde kong Carl Gustav i den forbindelse til TV2 ØST. Foto: TV2 ØST/Arkiv

Ifølge Vivi Schou er det dog ikke de mest kendte gæster, der har gjort størst indtryk, på hende:

- De sjove gæster for mig har ikke nødvendigvis været de kendte gæster. Det har tit været, når ældre mennesker har kunnet mærke, at maden er blevet lavet med kærlighed, siger hun.

En kærlighed til mad, der har resulteret i en imponerende karriere. For 10 år siden modtog Vivi Schou Champagneprisen – en af de største hæderspriser inden for dansk gastronomi. Den vandt hun i øvrigt som første kvinde.

Nu er hun endvidere udpeget blandt få i branchen til Ikon-prisen – også her som den første kvinde.

Planer for fremtiden

Efter et hektisk liv i restaurationsbranchen valgte Vivi Schou og Henrik Pedersen for godt et år siden at lukke Babette og trappe gevaldigt ned.

Med til Den danske spiseguides Ikon-pris følger denne nål, der er håndlavet, og som må sættes på tøjet og pryde ved passende lejligheder, fortæller Bent Christensen, redaktør, Den danske spiseguide.
Med til Den danske spiseguides Ikon-pris følger denne nål, der er håndlavet, og som må sættes på tøjet og pryde ved passende lejligheder, fortæller Bent Christensen, redaktør, Den danske spiseguide. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Men det betyder ikke, at maden er et overstået kapitel:

- Jeg tror, jeg skal hjælpe Vordingborg Kommune med at lave lidt bedre mad til de ældre – være lidt konsulent der. Jeg kunne rigtig godt tænkte mig at lave noget konkurrence, så Vordingborg kunne blive kendt for en eller anden madfestival på et tidspunkt, siger Vivi Schou og tilføjer:

- Der er masser af idéer – jeg skal bare passe på, for jeg har ikke lyst til at have så travlt, som da jeg lukkede med Babette.